Årets ölutvecklare: De kan vinna i år

29 mars, 2021
Kategori:
Zum Franziskaner - skylt. Foto: Joel Linderoth.

Nu är det klart vilka som kan vinna utmärkelsen ”Årets ölutvecklare”. Priset har delats ut i 9 år och nu när det är dags för 10-årsjubileum så är det tre värdiga kandidater som slåss om första platsen.

– Det blir tionde året i rad som Årets Ölutvecklare koras och därför kommer vi att ställa till med stor baluns på Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad i Stockholm i slutet av sommaren, eller när pandemisituationen tillåter, säger juryns ordförande Henric Byström på Carlsberg Sverige till ölsajten Beernews.

Syftet med Årets Ölutvecklare är att uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som på ett inspirerande och engagerande sätt aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen.

Årets nominerade kandidater är:

Great Swedish Beer Festival
Great Swedish Beer Festival är ölfestivalen som fokuserar helt på hantverksöl och håller till i ett spektakulärt gammalt slakthus i Malmö. Under 2020 genomfördes festivalen i ny tappning, på ett coronasäkert sätt, för att fortsätta lyfta och visa på utvecklingen och bredden av svenskt hantverksöl.

Haket
Haket i Göteborg har gått i bräschen för att utveckla ölkulturen i Sverige. Under pandemin har Haket visat på stor kreativitet och uppfinningsrikedom i en tid då hela branschen ställts inför stora utmaningar och tvingats ta tuffa beslut.

Stene Isacsson, Zum Franziskaner
Den anrika Stockholmskrogen Zum Franziskaner i Gamla stan var länge lite på dekis, men när Stene Isacsson blev en av delägarna började det hända grejer. Stene har skapat en starkt lysande stjärna som imponerar på alla sätt, inte minst på ölfronten. Vad Stene har gjort med en av Stockholms äldsta restauranger kan närmast betraktas som en kulturgärning.

Vinnaren presenteras den 7 april och utses av en jury.

Great Swedish Beer Festival är årets ölutvecklare
Sveriges mest sålda öl 2020