Bryggeriet hotas efter politik-nej till provning

10 september, 2019
Kategori:
Bötet Barley Wine 2009 från Nynäshamns ångbryggeri.

Nynäshamns ångbryggeri i Nynäshamn har fått motta kritik i sociala medier efter att ha nekat ett politiskt parti att anordna en ölprovning på bryggeriet. Kritiken har eskalerat till rena hot och nu överväger bryggeriet att polisanmäla de som hotat bryggeriet och bryggeriets anställda.

– De flesta säger bara att de inte ska köpa vår öl mer, men vissa går betydligt längre än så. Det har varit riktigt vidrigt i kommentarsfälten och jag blir rädd när jag får höra vilka ord folk som ringt oss har använt, säger Thomas Hansen, vd på Nynäshamns Ångbryggeri till Beernews.

Orsaken till kritiken och hoten är att Sverigedemokraterna i Nynäshamn fick nej på att anordna en ölprovning tillsammans med Nynäshamns ångbryggeri i bryggeriets lokaler. Enligt bryggeriet har man aldrig accepterat ölprovningar med grupper som representerar ett visst politiskt parti – oavsett politisk hemvist – men SD i Nynäshamn uppfattade det som att det bara var de som förbjöds ha en ölprovning och gick ut med kritik på sociala medier.

Den kritiken har nu fått mängder av anhängare till partiet att rasa mot bryggeriet och enligt bryggeriet har delar av kritikerna framfört rena hot.

Nynäshamns ångbryggeri har berättat om sitt ställningstagande på sin Facebook-sida och förklarar där att det gäller samtliga partier och inte bara Sverigedemokraterna:

”Nynäshamns Ångbryggeri är ett opolitiskt företag. På grund av detta och känsligheten kring individens och våra medarbetares egna politiska värderingar tar vi inte emot besök av eller erbjuder plats för sammankomster av politiska partier eller grupper.
Vi värnar om allas lika, rättigheter och mångfald i en annars mansdominerad bransch. Vårt företag är i ett läge där vi naturligt jobbar med att ta fram policys för olika ändamål. Tyvärr är policyn angående hur vi hanterar vår rättighet att inte göra affärer med politiska grupperingar, partier eller andra organisationer inte på pränt ännu. Vi har liksom inte behövt den förrän nu. 
Det är ingen mänsklig rättighet att besöka vårt företag men alla privatpersoner oavsett läggning, politisk eller religiös övertygelse o.s.v. är välkomna till oss och särskilt de som när ett intresse kring drycken öl och/eller tillverkningen av öl.”

Bryggeriet har också fått mycket stöd för sitt agerande och i kommentarerna till bryggeriets post på Facebook är det många som säger att de ska köpa extra mycket öl från det opolitiska bryggeriet framöver.

Skärmdump Nynäshamns ångbryggeri.
Skärmdump Nynäshamns ångbryggeri.

Nynäshamns ångbryggeri är ett av Sveriges äldsta bryggerier när det gäller moderna dito, man startade redan i slutet av 1990-talet, och snart sagt hela deras ölproduktion är väl värd att smaka – givna favoriter är Bedarö Bitter, Pickla Pils och Smörpundet Porter. För att inte tala om Dragets kanal dubbel IPA och Indianviken Pale ale – riktigt bra öl de också.

Beernews firar 3 år - stöttar ölvärlden med mer än journalistik
Zeunerts nedlagt - bryggeriet till salu