Chapterhouse i Växjö – klart bra öl

30 november, 2017
Kategori:
Ölmeny på Chapterhouse. Foto: Joel Linderoth.
Ölmeny på Chapterhouse. Foto: Joel Linderoth.

Växjö har sina ölfestivaler, sina bryggerier och sin prisbelönta krog. Och så har Växjö också Chapterhouse, en liten stor ölkrog som du inte får missa om du är i Växjö.

Liten och stor eftersom baren ser väldigt liten ut när du trampar nedför den lilla trappan ner till baren men stor eftersom det finns bra med platser i rummen bredvid själva baren.

Tydligt inspirerad av Mikkellers barer runt om i världen möts du av 15 kranar och inte en enda kranetikett att skåda. Istället är det, som ölmodernismen så föreskriver, en svart tavla som berättar vad du kan dricka och dessutom ytterligare en svart tavla som berättar vad du kan äta. Rent, snyggt och propert – precis som det ska vara. Och god öl dessutom – du hittar hyfsat lokala förmågor som Emmaboda bryggeri bredvid betydligt mer långväga krangäster som Lost Abbey och North Coast, båda från Kalifornien.

 Kranarna på Chapterhouse. Foto: Joel Linderoth.

 

Jag testade Omnipollos Hilma Vanilla Burger Fries IIPA och Warpigs NEIPA Opposite Optimist – båda välsmakande och bra öl där Hilma dansade till med lätt vaniljsötma och Warpigs-ölen var grumlig som stilen kräver – mjuk söt beska med rejält med smak. Omnipollo-ölen valdes eftersom jag hört om den så många gånger senaste veckorna och Warpigs för att på något sätt kredda Mikkeller för dess breda påverkan på öl-communitien – Chapterhouse i Växjö hade nog inte sett ut som det gör om inte Mikkeller satt stilen med sin cleana, snygga och moderna estetik.

Och just det, Chapterhouse lystes ju upp av Växjös egen ölkung – Robert Andersson – som dock valde en alkoholfri Maté i sitt glas, på väg för att hålla en ölprovning på Kök11. Andersson är ju inte bara involverad i bryggeriet Trädskogens bryggeri utan kör också ölfestivaler här och där – Växjö, Älmhult och Karlshamn än så länge – och kan så småningom även titulera sig författare…. Men det får han berätta mer om själv framöver.

Robert Andersson är Växjös ölkung. Foto: Joel Linderoth.
Robert Andersson är Växjös ölkung. Foto: Joel Linderoth.

Hans första ölfestival, Växjö Ölfestival, firar för övrigt 5 år i april 2018, och det verkar vara en riktigt fin uppställning på den även nästa år – vad sägs om lokala Kvarnagården och likaså lokala, och för mig helt nya, Benestad bryggeri, magiska (!) Marble brewery (Storbritannien), Frequency (Sthlm) och Brygghus 19 från Blekinge. Det låter väl det? Bara att boka in!

Ölfestival i Växjö april 2018. Foto: Joel Linderoth.
Ölfestival i Växjö april 2018. Foto: Joel Linderoth.

 

Maten på Chapterhouse. Foto: Joel Linderoth.
Maten på Chapterhouse. Foto: Joel Linderoth.
Har vi peakat?
Kampen för gårdsförsäljning går vidare