Kampen för gårdsförsäljning går vidare

21 november, 2017
Kategori:
Många bryggerier vill ha gårdsförsäljning. Foto: Joel Linderoth.

De små bryggerierna i Sverige ger inte upp, de vill få till gårdsförsäljning av sina lokala produkter och kritiserar nu Systembolaget för att inte vilja medverka till gårdsförsäljningen.

Den senaste vändan i gårdsförsäljningsfrågan startade när Systembolagets VD Magdalena Gerger gick ut i en brett anslagen kampanj för några månader sedan. I det kampanjandet skickade hon ett brev till de flesta aktörer i öl-Sverige, ett brev som fick många av småbryggarna att se rött.

Bland annat så skrev Umeå-bryggaren Darren Packman ett välformulerat och irriterat inlägg på sin Facebook-sida och strax därefter startades en namninsamling för att förmå Systembolaget att tänka i nya banor.

Den namninsamlingen har nu fått mer än 600 underskrifter och från bryggarhåll är det nu mer än 100 personer som skrivit på.

Personerna bakom namninsamlingen är inte ute efter att skrota Systembolaget utan menar att nuvarande monopol kan samsas med gårdsförsäljning.

– Vi vill inte välta omkull Systembolaget och vi kan tänka oss att jobba med samma öppettider och regler som gäller för Systembolaget. Till slut måste det bli svårt för våra politiker att bortse från hur det fungerar i alla andra länder i Europa. Finland till exempel har en betydligt mer liberal linje och snart är vi en torr ö i Europa, säger Daniel Norlindh som ligger bakom namninsamlingen till Beernews.

Ambitionen är att fortsätta jobba för gårdsförsäljning och flera av bryggerierna har pratat om att göra det i mer organiserad form framöver, enligt artikeln i Beernews.

Chapterhouse i Växjö - klart bra öl
Poppels belgisk wit från Poppels bryggeri