Fortsatt stark utveckling för svenska drycker

9 juli, 2021
Kategori:
Öl från Östersunds nya ångbryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Den svenska dryckesbranschen fortsätter att utvecklas i expansiv riktning och utvecklingen gäller även ölbryggerierna. En kartläggning gjord av LRF Lokal mat och dryck visar att det idag finns 768 bolag registrerade i Sverige som producerar öl, vin, sprit och cider i Sverige – en ökning med över 5 %.

Trots corona så ökade antalet producenter under förra året och i snitt så startade 3-4 nya bolag sin verksamhet – tillverkningen av alkoholhaltiga drycker är den starkast växande nischen inom livsmedelsbranschen. Av alla 290 kommuner i Sverige så är det idag 75 % av dem som har egen tillverkning i kommunen och Höganäs, Kungsbacka och Simrishamn tillhör de tio kommuner i Sverige som har störst koncentration av dryckestillverkare – tillsammans med exempelvis Helsingborg, Karlstad och Sundsvall.

– Det finns ett stort intresse för lokala produkter och råvaror över hela landet. Detta oavsett om det är ost, kött, grönsaker, öl, cider eller sprit. För mig är det uppenbart att det finns en enorm potential för mat- och dryckesturism och en möjlighet för tillväxt över hela landet, säger Anna Kaijser, branschansvarig LRF Lokal mat och dryck som är de som ligger bakom Dryckesbranschrapporten 2021.

Enligt rapporten så är det framförallt ölbryggerier som driver den expansiva utvecklingen och man pekar på att det i SCB:s företagsregister vid utgången av 2020 fanns 581 registrerade tillverkare av öl. Samtliga dessa är ju dock inte aktiva bryggerier, än så länge kanske man ska säga…

Dansk musiklegendar gör svensk öl
Svensk öl dominerar på Systembolaget