Svensk öl dominerar på Systembolaget

2 juli, 2021
Kategori:
Pilsner-dricka från Fjäderholmarnas bryggeri. Foto: Joel Linderoth.

Att svenska öldrickare gillar öl från hela världen känner vi till. Men visste du att den svenska ölen dominerar starkt på Systembolaget. Hela fyra av fem sålda öl på Systembolaget förra året kom från svenska bryggerier.

Förra året såldes 293,9 miljoner liter öl på Systembolaget i fjol och det var en klar uppgång, mer än 30 miljoner liter mer än under 2019. Ökningen verkar ha gynnat de svenska bryggerierna för av alla dessa liter öl så var 234,8 miljoner liter producerade av svenska bryggerier, nästan 80 procent.

– Det är ett tydligt tecken på vi uppskattar svensk öl, men det visar också att svenskarna gör medvetna val för att stötta den svenska bryggerinäringen. Svensk öl hävdar sig otroligt bra och kvaliteten gör att allt fler vill dricka öl från svenska bryggerier, säger Anna-Karin Fondberg, VD för Sveriges Bryggerier i ett pressmeddelande.

Nu var förra året ett väldigt speciellt år med tanke på restriktionerna gällande krogbesök men faktum kvarstår, när vi köper öl på bolaget så köper vi svensk öl – 4 av 5 öl som såldes var alltså svenska.

Enligt organisationen Sveriges bryggerier så hade omkring 360 svenska bryggerier vid årsskiftet 2020/2021 öl på någon av Systembolagets butiker i landet.

Här finns en lista på samtliga svenska bryggerier – du kanske hittar något i din närhet?

Fortsatt stark utveckling för svenska drycker
Svenska Gin- och tonic-dagen den 20 april