Från sunkkrog till världskändis på ett halvår – Zum Franziskaner

3 november, 2017
Kategori:
Södermalmspilsner från Nils Oscar. Foto: Joel Linderoth.

De flesta skulle inte göra som Stene Isacsson.

Stene Isacsson är krögaren som oförtrutet drivit krogen Akkurat i Stockholm och som drivit den så väl så att ölälskare från hela världen kommer dit för att avlägga ett besök. Och har man väl varit där en gång så kommer man gärna åter.

Han har till och med drivit den så väl så att den rankas som en av de bästa ölkrogarna i världen – just nu ligger den tvåa av ALLA ölkrogar i världen. Det är imponerande.

Det lyckas inte många med.

Och då, när han drivit Akkurat till denna smått ofattbara höjd, så väljer han att lämna krogen i sina kompanjoners händer och ta sig an ett nytt projekt.

Ett projekt som verkar minst sagt svårt att väcka liv i.

Det handlar om Zum Franziskaner i Gamla Stan i Stockholm. En sömnig krog som mest livnärt sig på sitt läge och kunnat krana ut öl till turister och vilsekomna stockholmare på jakt efter lite nsotalgi. En del skulle kalla den en sunkkrog och kanske är det att ta i men det är en klassisk krog som är i stort behov av kärlek.

Dessutom en gammal krog som har en helt fantastisk inredning – om än då i brist på kärlek.

Vilket Stene Isacsson har.

Så samtidigt som han lämnade sitt livsverk Akkurat så tog han sig an Zum Franziskaner och har polerat och uppgraderat och fejat och fixat och fått till en riktigt fin krogpärla på bara några månader.

En krogpärla som dessutom många börjar hitta till.

Och historien upprepar sig, det är inte bara de närmaste som hittar dit. I sin jakt på de bästa tyska krogarna utanför Tyskland (vilket uppdrag!) så hittade nämligen  CNN till Zum Franziskaner och plötsligt var Zumen (ja, alla bra krogar har ett smeknamn) på allas läppar – en av de bästa tyska krogarna i världen ligger alltså i Gamla stan i Stockholm. Inte illa!

Kolla här!

Zumen i CNN.

Att få en bedagad krogpärla att gå från trött till världskändis på några månader, det är det inga som kan, ja, förutom herr Isacsson då….

Går du dit så ska du så klart testa ett av Stene Isacssons favoritbryggerier: Nynäshamns Ångbryggeri.

Ett av Sveriges absolut bästa bryggerier som gör några av Sveriges absolut bästa matöl. Mycket nöje!

Testa gärna Tjockhult Tjinook – en öl som Stene håller extra varmt om hjärtat ety han varit med och tagit fram den själv. Eller varför inte en Södermalmspilsner från Nils Oscar – trots att du är i Gamla stan.

Slussen från Macken bryggeri
Brevet som satte stenen i rullning