Slussen från Macken bryggeri

4 november, 2017
Kategori:
Slussen från Macken bryggeri.

Som man kan längta efter en öl. För många är nog fredagsölen den finaste ölen, den där ölen som man njuter av i lugn och i ro när arbetsveckan går ned i helgtempo och när man kan sortera tankarna på ett lite annat sätt. Att i detta lugnets tillstånd få ställa sig och titta in i kylskåpets utbud och välja just DEN ölen är en ynnest som jag njuter av i största dimension.

Men…

De dagar då man inte hittar just DEN ölen som man är sugen på tappar lite av glansen. Som nyligen då jag öppnade kylskåpet och njutningsfullt började titta på utbudet…. Vad fanns det att njuta?

Hm, inte en berliner weisse – det blir inte bra. En stout på storflaska, nej, det skulle inte smaka.

Det där bryggeriet har klara problem med kvaliteten, det blir inte roligt och den där är smakmässigt för mesig – det kommer inte vara spännande.

Alls.

Ölsamlare som jag är så insåg jag ganska snart att jag inte hade något i kylen som var värdig en fredagsöl.

Eller?

Jo, bakom burkarna och bakom de liggande storflaskorna så stod där en Slussen Extra Bitter Special från Macken bryggeri och bara namnet gör ju att man blir lite glad, eller hur? Om man dristat sig till Stockholm någon gång de senaste åren och dessutom dristat sig att passera Slussen så vet man att den där trafikcirkulationsplatsen utsätts för tämligen stora ingrepp just nu och att diskussionen om dess framtid i perioder varit just…. bitter!

Men man blir glad av smaken på den här ölen också. Macken bryggeri drivs av ölvisionären, ölälskaren och öltänkaren Andrés Furukawa och det är en sådan där person som man inte glömmer om man väl träffat honom. Hans lågmälda, intensiva, ambitiösa och komplexa ölvision tillhör de lite mer ovanliga i den svenska öl-branschen och det är ett sant nöje att få njuta av hans idéer. Utan att gå in på djupet i hans öltankar (!) så kan man säga att han i smaker, uttryck och visioner försöker förmedla en hel del som går utanför själva ölen – om du får möjlighet att smaka hans öl eller lyssna till honom själv så ska du ta chansen.

Balanserad i smakerna, stilsäker i uttrycket och med den där etiketten som berättar om både öl och kontext i samma stund. Bra val.

Ölen tar mer plats på matmässa
Från sunkkrog till världskändis på ett halvår - Zum Franziskaner