Nyheter om öl 1 2023

6 januari, 2023
Kategori:

Nytt år, nya utmaningar! Här kommer första öl-nyhets-bulletinen för året 2023, ambitionen är att det ska bli många! I detta finns några roliga saker och några mindre roliga. Framåt, uppåt!

Brekeriet ska flytta – och startar pilsnerproduktion
Landskrona-bryggeriet Brekeriet har framförallt gjort sig kända för sina brettanomyces-jästa öl. Och det med all rätt, de är minst sagt karaktärsfulla. Ambitionen är dock att de ska starta pilsnerproduktion i samband med att de flyttar till nya lokaler, mer centralt i Landskrona. Det här berättade en av grundarna, Christian Ek, när han gästade podden Ölpölen och berättade om bryggeriets planer för framtiden. Ett väldigt intressant poddavsnitt på många sätt, du hittar det här.
Brekeriet bryggde omkring 150 000 liter öl under 2022, en uppgång från de senaste åren då de bryggt ungefär 90 000 liter.

Television brewing startar taproom
Bromma-bryggeriet Television brewing börjar närma sig öppningsdatum för sitt taproom som slår upp dörrarna den 26 januari. Television brygger ett gäng öl som blivit populära, bland annat dubbel-ipan Amour och pilsnern Pils Fiction. Du hittar mer om Television brewing här.

Taproom på Television brewing öppnar. Skärmdump.

Öl från Vermont på Man in the Moon
Stockholmskrogen Man in the Moon kör igång sin årliga USA-festival, denna gång med öl från Vermont. Det är verkligen inte en stat med bryggerier som man testar varje vecka så helt klart värt att svänga förbi och testa öl som man kanske aldrig druckit förut. På gästlistan finns det bryggerier som Burlington, 14th Star, Gravity, Long trail och Otter creek. Bland annat. Klart värt ett besök! Mer på Man in the Moons Facebook-sida. Vermont-festivalen håller på mellan 3 och 28 januari.

Brewski har blivit med norsk Barski
Helsingborgsbryggeriet Brewski har gett sig på den nordiska marknaden och gör det genom att etablera Barskis på olika ställen. Först ut, efter Helsingborg, var Helsingfors, och nu har Barski tre öppnat, i norska Lillestrøm. Strax före jul öppnade baren och det lär bli fler framöver.

56 nya svenska öl den 2 januari
Just det, det var ju släpp på bolaget häromsistens. Den 2 januari kom inte mindre än 56 ”nya” svenska öl på bolaget, ”nya” eftersom några var sådana som hade plockats bort och sedan kommit tillbaka igen. Som Pivot pils från O/O Brewing till exempel, ett fyndigt ölnamn på en välsmakande öl från ett förträffligt bryggeri. Ett för mig nytt bryggeri, Wikibeeria från Örebro, släpper en NEIPA och Remmarlövs gårdsbryggeri tar återigen in sin Dark Disorder Imperial Stout på bolagets hyllor – en öl som jag minns som magnifik. Du hittar alla ölen som kom den 2 januari här.

Fler ölnyheter hittar du här.

Nyheter om öl 2 2023
Pilsner från Omnipollo