Nyheter om öl 2 2023

11 januari, 2023
Kategori:

Vill du få lite mer koll på svensk öl? Då har du kommit rätt! Varje vecka serveras här ölnyheter i kortformat och det kan handla om precis vad som helst. Så länge det handlar om svensk öl så klart… Läs och njut.

Initiativ i Höganäs vill visa vägen för gårdsförsäljning
Skånska kommunen Höganäs vill agera testkommun för gårdsförsäljning och lanserar nu Höganäs-initiativet som en modell för att sälja öl och vin vid tillverkningsstället. I en debattartikel på DI.se argumenterar man för gårdsförsäljning och för att kommunen ska få vara först ut för att testa en modell för detta. Inlägget tar framförallt fasta på att det i området finns många vingårdar och en gårdsförsäljning skulle stötta deras utveckling genom turism och måltidsbesökare. Du hittar debatt-artikeln här.

Solidarity stout stöttar UNHCR

Solidarity stout från Nils Oscar och Varvar brewing. Foto: Nils Oscar.

Nyköpingsbryggeriet Nils Oscar lanserar en öl där 5 kronor av varje såld öl går till UNHCR:s arbete för att stötta lidande i krig. Ölet är bryggt tillsammans med det ukrainska bryggeriet Varvar och innehåller ukrainsk humle. Bryggare från Varvar var på besök på Nils Oscar i oktober och nu är ölet klart för försäljning – finns på Systembolaget.

Malmö brewing vill arrangera indisk ölfestival
Anders Hansson, drivande bakom Malmö brewing och Malmö meadery, siktar på att bygga ihop en indisk (!) ölfestival. Ambitionen är att under några månader i början av 2023 åka till Indien för att brygga öl och mjöd och leta bra indisk öl och sedan presentera 10-talet bryggerier på en minifestival. Detta och annat spännande berättar han för Beernews när de frågar om planerna för bryggeriet 2023. Malmö brewing kommer eventuellt även börja erbjuda sina öl på fat till andra krogar, idag säljer de nästan allt i sitt eget taproom. Mer om planerna läser du på Beernews.

Sibbetorps gård slutar med öl

Sibbetorps gård slutar med öl. Foto: Skärmdump.

Bryggeriet Sibbetorps gård, med bryggerinamnet ÄKTA ÖL och med säte i Närke, slutar brygga öl. Kostnaderna är för höga just nu och istället så kommer man satsa på att destillera sprit. Sista ölen är snart bryggd och nu siktar man på sprit istället, deras första varianter finns redan på bolaget.

Humlekottens vänner anordnar digital provning

Humlekottens vänner fixar provning.

Vad sägs om att testa 6 bryggeriers öl på en gång? Det kan bli verklighet då Humlekottens vänner anordnar en digital provning tillsammans med Proton, Fenix, Ten Hands och flera andra. Den 27 januari är det dags och för att vara med så måste du anmäla dig till vännerna av humlekotten. Det gör du här. Mer om Humlekottens vänner hittar du här.

Nyheter om öl 3 2023
Nyheter om öl 1 2023