Nyheter om öl 3 2023

12 januari, 2023
Kategori:

Tänk vad härligt det är! Det händer saker i öl-Sverige hela tiden och här är några av de senaste nyheterna i öl-Sverige. Läs och njut!

Stigbergets på film-festival

Måsdraken från Stigbergets bryggeri. Foto: Stigbergets.

Klart en bra filmfestival ska ha en bra festival-öl! Göteborgs filmfestival är en långkörare på filmfestival-himlen men har, fram tills i år, erbjudit festivalbesökarna ett volymbryggt öl och inte ett hantverksöl. Men nu är det slut med det. På årets upplaga av festivalen så är det Stigbergets bryggeri som fått äran att brygga ölet som ska läska festivalbesökarnas strupar. Måsdraken är namnet och den finns även att smaka på Stigbergets Fot i Stockholm.

Nook startar bryggeri

Nook startar bryggeri. Foto: Instagram.

Det är inte det vanligaste att svenska krogar slår till och startar bryggeri. Men några gör det och nu har det kommit en tydligt erkänd krog som ser till att brygga sin egen öl – i varje fall inom kort. Det är på Södermalm i Stockholm som restaurangen Nook ser till att bygga sitt eget bryggeri i samma fastighet som själva krogen.
I vanliga fall är det bryggerier som startar taproom eller liknande men den här gången är det tvärtom. Kan det bli starten på en utvecklingslinje?

Bästa bryggerierna i Sverige?

Bästa bryggerierna i Sverige. Foto: Double Bastard Beer blog.

Vilket är det bästa bryggeriet i Sverige? Ja, det är en smaksak så klart men öl-profilen Double Bastard Beer Blog ställde frågan till sina följare och svaret blev en topplista som väl ingen kan klaga på? Jo, förresten – det är klart att några andra bryggerier är där uppe och fajtas – Dugges, Ocean, Nyköping och Malmö brewing bara för att nämna några. Men kul med listor i varje fall! Om du inte följer Double Bastard Beer blog sedan tidigare så bör du göra det nu. Här är hans Insta-konto!

All öl är god i Göteborg
När var du senast i Göteborg? Alldeles för länge sedan så klart! Gör slag i saken nu och ta Vagabonds öl-krogs-lista till hjälp när du besöker öl-huvudstaden nummer 1. Här finns många ölbarer med riktigt bra öl att besöka och reporter Karin Wimark har gjort sammanställningen som gör att man funderar på en tågbiljett eller två. Publicerades redan i mars 2022 men lär vara aktuell fortfarande. Du hittar artikeln här och jag kan gå i god för Brewers Beer Bar, Ölrepubliken och O/O Bar – där har jag varit (relativt) nyligen. Och ja, det saknas så klart några på listan – vilka då? Jag tänker framförallt på två klassiker…

Västerås-bryggeri fyller 20

Bryggnota från Hantverksbryggeriets Bödeln – snart i ett glas igen. Foto: Hantverksbryggeriet.

En gång i tiden har vi alla varit unga och då var Hantverksbryggeriet i Västerås en av föregångarna i öl-Sverige. Nu har de vuxit upp och fyller 20 år och för att fira det så kommer de brygga en del av de ölen som bryggdes då enligt samma recept. Som Bödeln till exempel. Som jag minns det en rejäl beske-stänkare och det ska bli kul att få smaka den igen när den bryggs åter.
Hantverksbryggeriet lever i stillsam välmåga och omsatte 2021 upp mot 3 miljoner. De senaste åren har de visat nollresultat efter några minusår 2017 och 2018. Hoppas den trenden håller i sig!

 

Nyheter om öl 4 2023
Nyheter om öl 2 2023