Nyheter om öl 4 2023

14 januari, 2023
Kategori:

Då var det dags igen! Mer nyheter, fler nyheter, stora nyheter. Och små nyheter! Alla handlar de om den svenska ölscenen som bara blir större och större. Läs! Njut!

Dugges Pils firar två

Electro IPA från Dugges. Foto: Dugges.

Pilsnern är öl-stilen som ligger bakom allt i ölvärlden och på bryggeriet Dugges bar som heter just Pils i Göteborg hyllas den i varje glas – och då inte bara med pilsner. Nu fyller Pils två år och firar med pilsnerkalas där inte mindre än 6 premiärer på ölfronten kommer lanseras – bland annat den ovan som lystrar till namnet Electro IPA. Följ Dugges Pils för att följa förberedelserna och kom ihåg datumet den 19 januari. Varför? Det är ju då som kalaset hålls!

Mångsysslare Fritiof krönikerar

En stor stark av Erik Fritiof.

Ölmannen Erik Frithiof har många järn i elden. Inte nog med att han driver finsmakande Hyllie bryggeri med tillhörande bar, han är också ordförande i Sveriges oberoende bryggerier och har på vägen också varit med att starta Great Swedish Beer Festival – en riktig diamant i öl-Sverige. Och nu kan han titulera sig krönikör också och ämnet är… öl! Några krönikor har redan skrivits och i den senaste tipsar Frithiof om ersättare till ”en stor stark” och det är alltid lovvärt så klart. Bra jobbat!
Var dessa alster hittas? I Lokaltidningen Skåne.

Skånskt på Lådan

Skånskt på Lill-lådan, det blir fint.

På tal om Frithiof och Hyllie bryggeri så kan den som hänger i Stockholm få stifta bekantskap med båda. Den 28 januari kan alla som vill testa öl från finfina Malmö-bryggerierna Hyllie, Chad, Elmeleven och Nerdbrewing då samtliga landar på krogen Lådan och serverar sina öl. Malmö tap takeover minsann! Dessutom kan man vara med på ölprovning på den mindre varianten av krogen, Lill-Lådan, och det finns goda förutsättningar till att det kommer vara en provning att minnas länge efteråt. Du hittar info på Lådans Facebook-sida här.

Television – nu med bar
Om vi stannar kvar i Lådans geografiska närhet så har Bromma-bryggeriet Television nu öppnat taproom vid Odenplan. Så inte nog med att man kan boka en ölprovning vid bryggeriet i Bromma, man kan också boka en ölprovning i nya baren vid Odenplan. Och det är just det, bokning gäller, man kan inte bara stövla in och sörpla i sig Television-öl som om det inte fanns en morgondag. Bokar gör du här.

Apex IPA-äventyr fortsätter

Apex Gorgon IPA från Apex brewing. Foto: Apex brewing.

Även om de numera brygger annat än IPA (testa deras Kellerbier till exempel) så är Apex ambitiösa IPA-resa väl värd att följa. Det handlar nästan om IPA-forskning när Örebro-bryggeriet tar sig an nya versioner av IPA på alla möjliga sätt. Och de är alltid drickvärda. En av de senaste är Gorgon IPA som bara nyttjar humlen Galaxy.
Så här skriver Apex på sin Facebook:
”We used 100% Galaxy hops in Gorgon IPA. End of message.”
Finns att testa nu.

Du vill läsa fler öl-nyheter? Då klickar du här.

Nyheter om öl 5 2023
Nyheter om öl 3 2023