Nyheter om öl 5 2023

20 januari, 2023
Kategori:

Men se på den! Mer nyheter om öl i Sverige? Jomenvisst, här kommer det ett ständigt flöde av gott och blandat som det ska vara en dag i januari. Ut och njut men läs först!

Ny bok om öl på g

Det skrivs en hel del om öl nuförtiden. I mars kommer ölskribenten Sanna Lindbergs efterlängtade ölbok och så småningom kommer även den stora boken om svensk ölkultur som Fredrik Berggren, Peter M Eronson och Tobias Janius och kompani håller på med. Och dessutom så är ytterligare en bok under framställande. Bakom den produktionen står Victor Dahlberg från All in brewing, Alexander Bäckman från krogen (och snart bryggeriet!) Nook och Henric Scander från Restaurang- och hotellhögskolan i Örebro. Väldigt intressant projekt!

Öl i Prag – en resa
Senast jag var i Prag var 1998 (!) men nu är det dags igen! I mitten av april ska jag vara med på en resa som vi på Land anordnar tillsammans med Specialresor och det ska bli kul att få njuta Prags öl och få bada i denna intressanta stads kultur. Jag har precis börjat läsa in mig på Prag och öl och tar gärna emot tips på vad som inte får missas – både vad det gäller läsning och besöksmål. Programmet för resan hittar du här och du kan alltså hänga med på samma resa. Och oroa dig inte, det finns alltså kunniga specialguider på plats som tar oss runt på de olika ställena så det är inte jag som ska vara den öl-kunnige i detta fall…

St Eriks lanserar ny lager

St Eriks ljus lager. Foto: St Eriks bryggeri

Det är inte ofta jag skriver om bryggeriet St Eriks men nu är det dags. Varför? Jo, för de lanserar en ny lager och det kan ju vara ett bra tillfälle att skriva om ett bryggeri som en gång i tiden var en stor favorit och som kändes som en frisk fläkt i öl-Sverige. Det kanske de fortfarande är? Jag måste uppdatera mig helt enkelt.
Nåväl, en ny lager är det och den heter passande nog St Eriks Ljus lager.

Nils Oscar går på ostfest
Den 10-12 februari är det Ostfestival i Stockholm och det är en väldigt trevlig och god upplevelse, det kan jag lova. I varje fall om man gillar ost… Det brukar alltid vara något eller några bryggerier som är på plats och serverar öl till ostarna och i år är det Nyköpings stolthet Nils Oscar som står för ölen. Eftersom Land är mediapartner till denna festival så har jag fått koll på att Nils Oscar och Arla Unika kommer leverera en ost- och ölprovning av hög klass som inte ska missas. Jag kommer få testa den i förväg så tips kommer snart. Och just det, om du vill snacka öl och ost så är det ett bra läge att göra det på festivalen – jag är där och har en Land-tröja på mig. Säg hej!

Eva Röse på klassisk lager

Eva Röse på etikett till President. Foto: Jämtlands bryggeri.

Ytterligare en rubrik man inte trodde man skulle få skriva men nu är det gjort. Det handlar alltså om att Jämtland har fått en ny president och att denna president heter Eva Röse. Eftersom den före detta presidenten prydde Jämtlands bryggeris klassiker President så gör den nuvarande också det och då blir det ny etikett. Fast med samma innehåll.
”Samma klassiska öl men med Eva Röse istället för Ewert Ljusberg som frontperson för vår fantastiska Republik. Vi tror såklart att förändringen kommer välkomnas av såväl patriotiska jämtlänningar som av gemene man. ” Säger Jämtlands bryggeris VD Anders Thelenius.

Etiketten i närbild, Eva Röse till höger. Foto: Jämtlands bryggeri.

Fler nyheter om svensk öl hittar du här.

Nyheter om öl 6 2023
Nyheter om öl 4 2023