Pilsner från Omnipollo

3 januari, 2023
Kategori:

Det är kanske lite paradoxalt ändå. Att bryggeriet Omnipollo, som blivit mest bekant för sina storstilade smak-sensationer, också är mer än lysande på att göra en gyllene pilsner. Men kan man brygga öl så kan man – oavsett stil.

Att ingen skrivit en bok om Omnipollo ännu är för mig lite förvånande. Kanske är det en sådan på gång men om inte så borde det sättas igång per omgående för är det något bryggeri som borde sättas på pränt så är det Omnipollo. Deras väg från köksbryggning till världsbekanting är en story som borde berättas om och om igen och sättas som målbild för många. Inte för att den är en magisk marknadsföringsframgång. Inte heller för att den bygger på chansningar och lyckosamma fullträffar. Utan för att den handlar om en konsekvent och väldigt nyfiken hållning till öl. I väldigt många former.

Omnipollo har sedan starten för 10 år sedan levt enligt devisen ”beer everything” och dessutom sett till att leva upp till mottot år efter år. Deras öl har varit en provkarta på smaker, råvaror, färger och former och de har tänjt på gränserna för vad en öl kan innehålla. Till mångas glädje men också till många frustration. En öl är en öl är en öl är inte riktigt Henok Fenties och Karl Grandins melodi…

Men så gör de vanlig öl också. Som den här lagerölen betitlad Pilsner. Förpackad i en gyllene burk med en, för att vara Omnipollo, nedtonad layout, och med ett lika nedtonat innehåll. Inte då nedtonat för att vara en pilsner utan nedtonat för att vara Omnipollo.

Det kanske kan verka märkligt att bryggeriet, som stått för öl som Fruit World Famous Pineapple Coconut Sour (en suröl med ananas och kokos) och The Emperor Dengar’s Church No Damson Vanilla Coconut Fudge (en minst sagt maffig imperial stout) och en massa andra i samma expansiva stil, också gör en rejäl pilsner, men kan man göra öl bra så kan man göra alla stilar bra. Vilket i denna pilsner bevisas.

Den produceras på bryggeriet i Sundbyberg och den kommer i en ren, krispig, lätt brödig och citrustonad smaklåda som inte bär på några konstiga skeva smaker utan bara levererar ölkvalitet varje gång. Det är en värdig fredagsöl varje gång och om man någon gång trott att Omnipollo bara kan brygga mäktigt, storvulet och med smaker från alla håll och kanter så är detta ett fint bevis på att de kan brygga så mycket mer. Rent och krispigt, örtigt och piggt. Testa!

Nyheter om öl 1 2023
Öl i Sverige 2023