Nyheter om öl 10 2023

6 februari, 2023
Kategori:

Vi doppar tårna i den svenska ölfloden och ser vad som kan fiskas upp. Eller kanske flaskas upp? Många nya öl på bolaget just nu och dessutom är det många utvecklingslinjer på gång i öl-Sverige. Ta en titt!

Kvarnagårdens 4 sädesslag – spännande öl!

De flesta öl bryggs ju med korn och sedan finns det ibland tillskott av vete, havre eller råg. Men det är ganska få som bryggs med alla fyra sädesslag. Det gör dock Kvarnagårdens bryggeri med ett öl som lanseras i dagarna och som helt enkelt heter 4 sädesslag. Så här beskriver de sin öl:
”Våra fyra sädesslag samarbetar i denna brygd för en komplex maltig upplevelse. Varje sort bidrar med olika delar till upplevelsen, kornet som ryggraden i all öl, havre med krämighet, vete med fyllighet och råg ger en liten kryddighet på slutet.”
Det ska bli kul att smaka!

Arvika bryggeri är tillbaka

Arvika bryggeri på bolaget igen.

Bryggeriet i Arvika som smart nog heter just Arvika bryggeri är tillbaka på Systembolaget. Tidigare ägaren var på väg att lägga ned men sedan tog nya ägare över och nu är man back on track och lanserar två öl på bolaget – Jösse Lager och Dalen Gold. Ej testade ännu men kul att verksamheten lever vidare.

Ölvärlden lanserar öl

Le monde de la biere från Vreta Kloster bryggeri.

Vilken är den mest lyssningsvärda ölpodden i Sverige? En av kandidaterna får nog sägas vara Ölvärlden som görs av Robert Andersson och Michael Lysén, båda med många olika verksamheter i öl-relaterade sammanhang. Nu har de båda hängt med Vreta Kloster bryggeri och gjort en saison (favoritstil!) som heter Le Monde de la Bière som ju betyder – Ölvärlden!
Ölen kommer kunna avnjutas efter inköp på bolaget från och med den 3 april.

Smedsbo slott premiärar på bolaget

Dala-bryggeriet Smedsbo slott kanske inte är det mest kända i Sverige men de gör ambitiösa öl med seriösa smaker. Bra då att fler får möjlighet att smaka på dem vilket vi får nu när de lanserar sina två första öl på Systembolaget. Inget man småskvätter i sig utan tankegång som du ser på priset…

Årets bästa ölnamn?

Vi tar en bolagsdebut även som sista nyhetspuck i denna öl-femma. Och den kommer från Nya Victoria i Falköping som lätt tar ledningen i tävlingen om årets bästa ölnamn. Deras nya öl heter nämligen Education is important but brewing beer is importantare – slå det den som kan! Bakgrunden är att bryggerigrundare Ulf Karlström i sitt vanliga liv är lärare men att han nu växlat över till bryggar-gärningen på heltid.

Nyheter om öl 11 2023
Nyheter om öl 9 2023