Nyheter om öl 11 2023

7 februari, 2023
Kategori:

Ölnyheter, ölnyheter, här var det ölnyheter! Och lite annat också minsann – kom och läs!

Stigbergets släpper sin gin

Gin från Stigbergets bryggeri. Foto: Stigbergets bryggeri.

Ida Ivarsson heter Stigbergets spritchef och hon ligger bakom det nya ginsläppet från ett av Göteborgs många bryggerier. Enligt uppgift så ska detta flaskskepp med gin vara bryggt på den nya större brännaren som Stigbergets köpt in. Hur den smakar? Vet ej. Ännu.

Fler evenemang i Stockholm
Att Göteborg är Sveriges öl-huvudstad kan nog ingen argumentera emot. Många bryggerier, många bra bryggerier och en stämning som slår det mesta! Att Stockholm eller Malmö inte lyckats ta upp kampen är lite förvånande men det kanske kommer? Nu kommer i varje fall en ny Facebook-grupp med fokus på Stockholm, en grupp som ska samla alla ölrelaterade evenemang som trots allt händer. Det är ölskribenten Sanna Lindberg och c/o Hops-grundaren Johan Holm som satt samman gruppen och du hittar den här. In och tipsa om öl-grejer!

Nytt bryggeri i Stockholm

Götgatan IPA från Magic Simplicity brewing. Foto: Magic Simplicity brewing.

På samma bog, ett nytt bryggeri har sett dagens ljus i den svenska huvudstaden. Det är bryggeriet Magic Simplicity Brewing som nu i veckan lanserar sin första öl, den heter Götgatan IPA. Intressant namn, dels för att den etablerar en tydlig Södermalms-profil, dels för att den går emot lite av de trender som ger lite mer exotiska namn till ölen.
Bryggeriet är extra spännande eftersom det startats av ölprofilen Mikael ”Gonzo” Porsklint, en man som kan det mesta om öl efter otaliga år i branschen. Ölen finns på Systembolaget från den 13 februari. Mer om Magic Simplicity hittar du här.

Nynäshamn och Weeping Willows stöttar rev
En öl för miljön. Så kan man sammanfatta Nynäshamns Ångbryggeris och bandet Weeping Willows öl WW Winter warmer som bryggdes och såldes förra året. All vinst från ölen går till att stötta något som gör vår miljö bättre och nu har de båda samarbetspartnerna bestämt sig för att vinsten går till att bygga rev i Hanöbukten.
”Pengarna vi skänker räckte till två torskrev vilka kommer att positioneras öster om Hanö och har konstruerats utav överblivet material från betongindustrin där företaget Starka betong i Kristianstad donerar spillbitar. Förhoppningen är att torskreven ska gynna torsken och erbjuda dem skydd från rovdjur så som säl och skarv.”
Bra initiativ! Fler miljö-öl önskas från alla möjliga håll!

Roxen is back!

Roxen India Red ale från Nynäshamns ångbryggeri. Foto: Nynäshamns ångbryggeri.

Och när vi ändå pratar om Nynäshamns stolthet så konstaterar vi att deras Roxen India Red Ale gör comeback! Den röda ipan bryggdes till 25-årsfirandet och i början av mars kommer den tillbaka och bryggeriet bjuder in till releasekväll då den i purfärskt skick finns på kran i bryggpuben tillsammans med en del andra godsaker. Mer om detta här.

Fler ölnyheter hittar du här!

Nyheter om öl 12 2023
Nyheter om öl 10 2023