Nyheter om öl 12 2023

15 februari, 2023
Kategori:

Så var det dags igen! Många nyheter blir det, de flesta av härlig karaktär. Men också någon som är lite mindre härlig…

Apex drar till Lådan med 20 (!) öl

Apex hos Lådan. Foto: Lådan.

Lådan i Stockholm jobbar hårt på att befinna sig i tätskiktet av öl-Stockholm. Och lyckas också! Nyligen var det skånskt besök med TTO och nu är det närkingst dito då IPA-ekvilibristerna Apex från Örebro kommer till huvudstaden med inte mindre än 20 öl på kran. Äntligen ska man ha möjlighet att testa IPA mot IPA mot IPA mot IPA och kanske en kellerbier. Gott lär det bli! Ölprovning därtill och datumet är den 25:e februari. 2023.

Absint från Småland

Rasslebrygd Absint. Foto: Emmaboda bryggeri.

Vi har nämnt det förut, det har vi, men fler och fler bryggerier gör också starkt. Som Emmaboda bryggeri till exempel, deras Rasslebrygd Absinthe kommer till världen i början av mars och det är ju en relativt udda spritfågel som fortfarande bär ett konstnärligt skimmer kring sig sedan konstnärers faiblesse i slutet av 1800-talet. Absint alltså. Starka saker. Dricks med måtta!

Dags för hembryggt igen

Hembryggar-SM på g.

De svenska mästerskapen i hembryggd öl är tillbaka! Äntligen borde alla öl-älskare utbrista för i denna flora av magiska ambitioner finns ofta kommande kommersiella succébryggerier. Efter pandemi och allmän misär då mästerskapen tog paus så aviseras det nu smaksensationer uti Solna i slutet av april. Bara att brygga på!

Slutkraxat i Uppsala

Jackdaw brewery lägger ned.

Kajorna i Uppsala har slutat kraxa. Det innebär i lite mer konkreta ordalag att Jackdaw brewery har beslutat sig för att lägga ned verksamheten och utrustningen finns just nu att köpa för den som vill kicka igång ett bryggeri. Jackdaw har funnits i 10 år och nedläggningen gör definitivt Uppsalas ölscen betydligt mindre då Jackdaw, precis som Tempel, stod för en fin bredd i både stilar och smaker. Tack för den här tiden.

Minskad försäljning på bolaget
3,2 procent. Så mycket minskade Systembolagets försäljning 2022 jämfört med året före. 558,4 miljoner liter sålde bolaget under 2022 vilket alltså betyder dryga 3 procent mindre sålda litrar. Orsaken? Framförallt är det nog en corona-effekt? Under 2022 var det fortfarande färre besökare på krogen och då köper man sin lyx på bolaget. Fler siffror finns att hämta hos bolaget här.

Nyheter om öl 13 2023
Nyheter om öl 11 2023