Nyheter om öl 13 2023

17 februari, 2023
Kategori:

Ölnyheter från en svensk horisont? Så klart, vi håller dig informerad. Läs och njut!

Snart dags för Nöjesguidens ölmässa
Festival-året har börjat lite stillsamt men nu börjar det så smått sätta igång. En av de första för året är Nöjesguidens ölmässa i Göteborgsversionen och sedan är det dags för Stockholms-versionen. Den 25 februari i Göteborg, 25 mars i Stockholm. Ny lokal i Stockholm dessutom, Bryggarsalen är stället som får besök av ölälskare av alla de slag. Mer om mässan här.

Franken intar Zum Franziskaner

Fastefestival på Zum Franziskaner. Foto: Zumen.

Öl från Franken i Tyskland älskas av de flesta men de är inte så vanliga på svenska krogar då de oftast inte hittar utanför området. Men en gång per år (minst) gör de det då 08-krogen Zum Franziskaner bjuder på Franken-festival. Eller förlåt, faste-festival kallas det ju. Perfekt uppladdning inför påsken så klart med en rejäl laddning av, i vanliga fall, svåruppnåeliga öl-gudar.

Hooja gör öl

Hooja gör öl på Skellefteå bryggeri. Foto: Skellefteå bryggeri.

Öl och musik, öl och musik, öl och musik. Ja, det är en ganska vanlig kombination – att artister eller band ser till att låta brygga sin favoritöl. Här är en till. Bandet Hooja har nämligen slagit sig samman med Skellefteå bryggeri och bryggt en lager med lite granskott i och låter den bli den perfekta kombinationen till musiken.
Så här skriver Skellefteå bryggeri om ölen:
”Ölen i sig är en okrånglig ljus lager med en gnutta juice från pressade granskott i. Den kommer att finnas till salu på Hoojafests turnestopp i Härnösand, Sundsvall, Gävle och Luleå!”

Jämtlands kommer till 08

Bärnsten från Jämtlands bryggeri. Foto: Jämtlands bryggeri.

En av trotjänarna i öl-Sverige, Jämtlands bryggeri, kommer snart till Stockholm och håller en Beer Makers Dinner. Det hela infaller den 29 mars och kanske är det ett stopp på väg till Växjö ölfestival som hålls någon dag därpå och som också gästas av Pilgrimstads-bryggeriet. 5 öl, 5 rätter och 595 pix är ett bra pris. Allt infaller på Ardbeg Embassy i Gamla stan, en krog som brukar ha bra kvalitet på ölen. Mer om detta här.

Svenska bryggerier bland de bästa i världen
En gång i tiden var jag en tveksam tickare. Jag försökte verkligen bli en person som noterade varje öl jag drack, satte betyg och likt en ornitolog gav mig av om det vankades något udda på kran. Jag var en dålig tickare. Ville oftast hellre dricka något annat just då, var lite för snäv i mina luspunkter kopplat till öl och tyckte det där med betyg var lite… fjompigt. En god öl är en god öl liksom.
Men lite av tickar-känslan får jag tillbaka när jag bläddrar i magasinet 365 best beers in the world. Dels för att jag påminns om så många goda öl som passerat förbi och som numera vilar i minnenas källare, dels för att jag påminns om hur mycket osmakat det finns. Kul nog är det två svenska bryggerier som klarar sig in på listan över världens bästa öl – Brewski och Dugges.
Sammanställningen är den femte i ordningen och jag hittade den på Readly. Smart, så behöver man inte köpa den rakt av.

Nyheter om öl 14 2023
Nyheter om öl 12 2023