Nyheter om öl 14 2023

20 februari, 2023
Kategori:

Trot eller ej, det kommer mera! Ölnyheter av alla de slag, stort som smått, centralt eller perifert. Läs och lär och njut.

SÖ-dekal vittnar om kvalitet

Svenska ölfrämjandet 2023. Foto: Svenska ölfrämjandet.

Du kanske också har sett den? Dekalen som sitter bredvid dörren på din favoritkrog. Det är Svenska ölfrämjandet som utser de bästa ölkrogarna i Sverige och som ser till att de får klistermärken att sätta upp för att guida alla öldrickare till de bästa ställena.
Kriterierna är:

Åtminstone 1/3 kranar fria – man är helt eller delvis oberoende
Ett ”bra utbud” av flaskor, fat eller burkar
Öl bryggs på eller i anslutning till servering, bryggeripubar alternativt drivs helt eller delvis av hantverksbryggeri
Ett lokalt utbud
Rotation på utbudet

Mer om Svenska ölfrämjandet, där du kan bli medlem, hittar du här. Där hittar du också listan på samtliga krogar som fått utmärkelsen i år.

En blandlåda – kan det vara något?
Ett sätt att få lite mindre administration för bryggeriet och visa på hela bryggeriets öl-utbud? Ja, då kan en bland-låda på Systembolaget vara ett sätt. Jag vet faktiskt inte hur många bryggerier som testat den möjligheten men ett är i varje all Timjans brygghus som plockat ihop en låda som du hittar här. 24 flaskor i olika stilar finns i lådan och det kan vara ett bra sätt att testa ett bryggeris hela utbud.
Lådan innehåller Grötvik Lager 5,1% (8 st) , Jansa Brygga IPA 5,6 % (8 st) och 8x Västkust IPA 6,7 % (8 st).

Dugges bjuder på cocktails

Dugges cocktail. Foto: Dugges.

Öl i drinkar, är det något att stå efter? Ja, kanske? Dugges slår i varje fall ett slag för öl-cocktailen den 22 februari när man bjuder in till öl-cocktail-kalas på Dugges Pils. Så här låter det då:
”Den 22 Februari blir det cocktailöl, det vill säga, fatlagrad suröl från Dugges för hela slanten. Det blir drinkglas, garneringar och premiärer! Syrlig ingefära- och citronöl lagrat på Mezcal-fat? Ja. Ölens bästa variant på Piña Colada, tillika en kopia på den ur minnet bästa drinken i Miami? Absolut! Tripel Sec-fatlagrad apelisnsuris som kan vara det bästa Dugges någonsin gjort? Det är klart!”
Sugen? Mer här!

Uddevalla bryggeri kastar in handduken

Uddevalla bryggeri lägger ned. Foto: Uddevalla bryggeri.

Tuffa kostnader och svårt att se när det vänder. Det får Uddevalla bryggeri att lägga ned verksamheten och avsluta sitt bryggeri-kapitel. Synd men sant. Och de är inte de enda, det är många som har det oerhört tufft just nu.

Barlind Beer talar ut

Barlind Beer i Sveriges Radio. Foto: Sveriges radio.

Och på tal om att ha det tufft, Barlind Beer intervjuas i Sveriges Radio om hur läget är för svenska bryggerier just nu. Som sagt var, väldigt tuffa tider med ökade råvarupriser, dyrare transporter och höga energipriser gör att många mindre bryggerier har det svårt just nu. Lösningen är bara en och det är att vi kunder väljer svenska bryggerier före der stora internationella jättarna annars kommer den positiva trenden slås sönder. Här är intervjun med Jonas Barlind från Barlind Beer.

Udda namn på svensk öl

Köttkoma från Ability drinks. Foto: Systembolaget.

Vad är det mest udda namnet på en svensk öl? Några förslag? I väntan på att få in några udda varianter så slår jag till med förslaget Köttkoma – en öl som är en lager i internationell stil och som görs av Ability drinks. Var den bryggs? Det vet jag de facto inte.
Lår de udda ölnamnen flöda!

Nyheter om öl 15 2023
Nyheter om öl 13 2023