Nyheter om öl 15 2023

24 februari, 2023
Kategori:

Ölnyheter på ett bräde? Alltid! Här kommer 5 svenska ölnyheter av varierat slag som du bör ha koll på. Mycket nöje!

Årets kock brygger Mästar-pilsner

Jessie Sommarström brygger Mästarpilsner. Foto: Joel Linderoth

Svensk malt och svensk humle och svensk bryggare och svensk kock. Mycket svenskt blir det när Årets kock Jessie Sommarström teamar upp med Spendrups Richard Bengtsson och brygger en Melleruds Mästarpilsner. Kornet kommer från Warbro kvarn, humlen är svensk Magnum och resultatet är riktigt piggt – en bra öl. Finns i både alkohol och alkoholfri version och det låter som om de två kommer göra fler öl tillsammans framöver.
– För mig är det viktigt att gynna svenska producenter som arbetar i symbios med naturen. Så utifrån fina svenska råvaror och Richards kunskap har vi skapat årets Mästarpilsner. Att få göra denna brygd tillsammans med honom har varit lärorikt. Richard är en inspirerande person med otroligt mycket kunskap där jag insett att det finns väldigt mycket likheter mellan matlagning och ölbryggning. Jag hoppas att ni kommer att uppskatta den lika mycket som jag gör, säger Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.

Uppsala-festivalen kommer tilbaka

Det här med utomhusfestival med öl i fokus känns väldigt trevligt. Sol, mingel, god öl och lite skön mat. Det finns ju Brewskival i Helsingborg och Adelsö bryggeris festival och så finns Uppsala Craft Beer Festival – som kommer tillbaka! Kul det!
I år utlovar arrangörerna fler bryggerier än premiär-året och även om man inte kan lova det så kommer det vara fint väder. När festivalen hålls? Den 1 juli! Mer om festivalen hittar du här.

Pilsner firar jubileum

Pilsner.nu fyller år.

När vi ändå är i Uppsala och när vi ändå pratar pilsner så kan vi konstatera att långkörarna bakom Pilsner.nu, bloggen som var en av de första i Sverige och definitivt en av de mer utthålliga, firar 15 år. Jonas F Andersson och hans kumpaner utlovar skojigheter hela året och du följer dem bäst via sajten/bloggen Pilsner.nu.

Brekeriet breddar utbudet

Brekeriet gör IPA vid namn Cassiopeia. Foto: Brekeriet.

Skånska bryggeriet Brekeriet, ett av de spetsigaste i Sverige, har bestämt sig för att göra ”vanlig” öl också. Fram tills nu har man ”bara” gjort öl som använt vildjäst eller bakterier men nu startar man även produktion av öl som jästs med vanlig jäst.
Så här skriver man på sin Facebook-sida.
””Ren” öl som Pilsner, IPA och annat har alltid legat oss varmt om hjärtat och i flera år har det i många fall varit just rena öl vi bryggt i vårt provbryggverk, för att kunna utvärdera och avnjuta i personalrummet. Först ut är en IPA som vi valt att kalla Cassiopeia. En IPA utan brett, tänker ni?! Ja, säger vi. En helt vanlig IPA! Våra rena öl kommer säljas under varumärket Brekeriet och i ett första skede bara finnas tillgängliga på fat. Men misströsta inte! Vi kommer givetvis även fortsätta med det vi gjort hittills, så denna produktlinjen blir bara ytterligare ett ben för oss att stå på.”
Ett spännande steg som ska bli intressant att följa. Och smaka.

Gotlands bryggeri bygger nytt

Gotlands bryggeri bygger nytt. Foto: Gotlands bryggeri.

Planerna har funnits länge men nu har de äntligen satts igång – Gotlands bryggeri har tagit första spadtaget till sitt nya bryggeri. Gotlands bryggeri, som ju ägs av Spendrups bryggeri, har länge planerat för det nya bryggeriet och de första planerna var tänkta att stå klara redan 2020. Så blev det inte men nu hoppas man vara klar med det nya bryggeriet 2024.

Fler ölnyheter hittar du här.

 

Nyheter om öl 16 2023
Nyheter om öl 14 2023