Nyheter om öl 16 2023

25 februari, 2023
Kategori:

Skål, skål! Här var det ölnyheter som kommer flygande gneom internet. 5 färska ölnyheter från en svensk horisont – håll till godo!

Festivalcirkus med öl i fokus

Ölprofilerna Robert Andersson och Glenn Pålsson är i farten igen. Inte nog med att Andersson tar plats i organisationen för Great Swedisg Beer Festival utan firma Andersson/Pålsson lanserar också ett nytt koncept som de kallar Craft Beer Circus och som väl kan kategoriseras som en skojfrisk ambulerande ölfestival? Vi får väl se, den första har ju inte hållits ännu.
Första versionen hålls i Jönköping i augusti och biljetterna är släppta nu. Mer här.

Lager är ölet för dagen

St Eriks ljus lager från St Eriks bryggeri. Foto: St Eriks bryggeri.

Visst fortsätter renässansen för lagerölet? I ett tidigare nyhetsstick så berättade vi om Melleruds nya mästarpilsner, gjord tillsammans med Årets kock Jessie Sommarström, och då kan vi väl berätta att St Eriks också lanserar en ny lager som heter St Eriks Ljus lager. Jag ska villigt erkänna att jag dricker St Eriks väldigt sällan så jag har inte så bra koll på dem längre men det här låter ju trevligt:
– Vi har jobbat länge med olika typer av lageröl men denna gång ville vi brygga en öl som var riktigt vacker och krispig. En utmaning när man brygger lageröl är att den utan pardon blottar alla eventuella defekter och felsmaker så vi har verkligen tvingats varit noggranna. Inget har lämnats åt slumpen, säger David Peuriere, Head Brewer S:t Eriks Bryggeri.
Dags att testa, utan tvekan. Finns här på bolaget.

Tydlig markering mot krig från bryggeri

Waxholms bryggeri mot kriget i Ukraina. Foto: Vaxholms bryggeri.

Att det fullständigt avskyvärda kriget i Ukraina pågått i ett år nu har nog inte undgått någon. Sakta men säkert har man tvingats ta in att det de facto pågår ett krig i Europa igen och även om man försöker läsa allt som händer så är det svårt att förstå vart det är på väg. Att det är helt galet tror jag de allra flesta håller med om.
Så även Vaxholms bryggeri som på årsdagen manifesterade sin syn på saken i en tydlig bild – se ovan. Kanske läge att samla öl-Sverige i någon form av motståndsrörelse?

Legendariskt bryggeri håller ölprovning
Vissa saker vill man bara inte missa. När klassiska Närke kulturbryggeri kommer till lika klassiska 08-krogen Akkurat och håller en ölprovning så vill man vara där. Närke gör några av Sveriges bästa öl och Akkurat är fortfarande en av Sveriges bästa ölkrogar och kombinationen känns minst sagt framgångsrik. Den 11 mars är det dags och du hittar biljetter här.

Nytt öl i Kalmar län
Även om det är tunga tider för många bryggerier, och några dessutom har tvingats kasta in handduken, så kommer det fortfarande nya bryggerier. Ett sådant är ett nytt bryggeri i Mönsterås i Kalmar län som lystrar till namnet Burned Foot Brewery. Varför detta namn? Det verkar handla om just brännskador på foten… Kul med en nysatsning i Mönsterås!

Fler ölnyheter hittar du här!

Nyheter om öl 17 2023
Nyheter om öl 15 2023