Nyheter om öl 11 2022

18 april, 2022
Kategori:

Nyheter från den svenska ölvärlden? Då har du kommit rätt! Här kommer några små händelser från svenska bryggerier som kan vara bra att ha koll på.

Omnipollo protesterar mot Putin

Lorpan från Omnipollo.

Sundbybergsbryggeriet Omnipollo använder undersidan av burken till att protestera mot vansinnet i Ukraina. Botten av burken är ju sedan länge en populär plats för att skicka mer eller mindre kryptiska budskap och när Omnipollo tar chansen, i varje fall på burkar med Lorpan burkade den 15/3 2022 så skriver man helt sonika ”Peace now!”. En allmän önskan om fred så klart men med största sannolikhet föranlett av vidrigheterna i Ukraina… Mer fred till alla säger jag!

Biljettsläpp till GSBF

Biljettsläpp GSBF.

Den 29 april är det dags! Då släpps biljetterna till Great Swedish Beer Festival, den stora svenska ölfestivalen som hålls i Malmö den 28 och 29 oktober. För den som verkligen inte kan hålla sig och är intresserad av att köpa biljett före alla andra så kör GSBF försläpp redan den 28 april på Lådan i Stockholm, Dugges Pils i Göteborg och på Hyllie bryggeris Taproom i Malmö dit den hugade kan bege sig för att köpa biljett och njuta lite finöl samtidigt. Låter som en bra deal! Mer om festivalen hittar du här.

Vilken är egentligen bästa påskölen?
Med påsken genomförd, eller genomäten, eller kanske genomarbetad, så kanske det är dags att en gång för alla bestämma vilken som är den bästa påskölen i Sverige. Eller hur? Men hur gör vi det? Genom att kolla betygen hos ett gäng ölsmakare så klart! Vinbanken, som inte bara testar vin, sätter bäst omdöme på Oppigårds Easter Ale, Nääs Påsköl och Jämtlands Påskebrygd.
Sanna Lindberg i DN ger högsta betyg till Oppigårds Easter Ale, Pumpviken påsköl från Nynäshamns Ångbryggeri och Easter lager från Brygghuset Finn.
SvD, Thomas Berglund och Bosse Brink, slår till med fyra öl som ligger i toppklass: Pumpviken Påsköl från Nynäshamn, Oppigårds Easter Ale, Jämtlands påsköl och Finns Easter lager.
Jonas H Andersson på Pilsner.nu drar till med Jämtlands Påskebrygd och Pumpviken som sina favoriter.
GP är det Robert Lagerström som utser de bästa ölen och hans topplista innehåller: Jämtlands Påskebrygd, Coppersmith’s Påsk Porter, Nääs Påsköl, Oppigårds Easter Ale, Wisby Påsk och Pumpviken Påsköl. Bäst av dessa är Pumpviken, Nääs, Oppigårds och Jämtlands som alla får 8/10 i betyg. Inte ett enda Göteborgsbryggeri är med på GP:s lista vilket förvånar, det är ofta som lokala bryggerier tar sig in på de lokala tidningarnas listor.
Sammanfattningsvis; påskölsligan 2022 leds av idel klassiker med Nääs Påsköl som en uppstickare. Det låter väl rimligt?

Häng med till Omnipollos kyrka

Craft beer channel på Omnipollo. Skärmdump.

Har du besökt Omnipollos kyrka i Sundbyberg? Om inte så sätt upp det på to-do-listan, det är ett besök som slår det mesta. I väntan på ditt eget besök så kan du följa med The Craft Beer Channel som besökt bryggeriet och som alltid gör bra reportage från de olika delar av ölvärlden som de sätter ljuset på. Kolla in reportaget här.

This is how kan vinna pris

Piteås This is how kan vinna pris.

Piteå-bryggeriet This is how kan vinna ett fint pris! Det är priset för årets start up i Piteå som man blivit nominerad till och det är tre företag som är med i konkurrensen. Det vore väl en fin utmärkelse för en fin verksamhet? Om du vill smaka This is hows brygder, och inte kan besöka bryggeriets krogar, så finns de på bolaget.

Fler ölnyheter från Sverige? Kolla här!

Nyheter om öl 12 2022
Nyheter om öl 10 2022