Nyheter om öl 14 2022

29 april, 2022
Kategori:

Tänk om man kunde skriva ”den enda ölnyhetsplatsen du behöver” på bloggen? Lyckligtvis är det inte så då det händer så otroligt mycket på den svenska öl-fronten just nu så man knappt hinner med allt. Men här kommer några korta nyhetspuckar – njut dem med nöje!

Omnipollo lanserar pilsner på Bishops Arms

Omnipollos pilsner på Bishops Arms. Foto: Bishops Arms.

Utan Bishops, inget Omnipollo. Ja, så är det faktiskt eftersom Henok Fentie på Omnipollo i början av sin ölkarriär jobbade på Bishops Arms-kedjan och där lärde sig många saker om ölbranschen. Så småningom ledde det till starten av Omnipollo tillsammans med Karl Grandin.
Nu lanserar Omnipollo en pilsner och lanseringen skedde på Bishops Arms den 27 april. Ja, alla Bishops Arms och ambitionen är att ölen ska finnas på fat på hela kedjan och det är en öl som passar till det mesta:
”Omnipollos Pilsner är en krispig craftlager från ett av världens creddigaste bryggerier. Ölet bryggs på Omnipollos Kyrka i Sundbyberg. I Omnipollos Pilsner finner du den perfekta balansen mellan maltighet och beska, en öl som passar lika bra till mat som till barhänget.” 

Uppsala Craft Beer Festival kör igen
Det är kul att se att så många av ölfestivalerna vågar satsa igen och komma tillbaka efter några av corona-stopp. Som Uppsala Craft Beer Festival som hålls den 2 juli. Festivalen är utomhus, indelad i två pass och med omkring 25 bryggerier på plats. Bland annat de fyra som pryder bilden ovan. Du hittar mer info här!

Oppigårds släpper sin första cider

Oppigårds första cider. Foto: Oppigårds bryggeri.

Dala-pionjärerna Oppigårds har bestämt sig för att testa cidertillverkning. Den 2 maj kommer den på Systembolaget och musten kommer från Skåne.
Så här skriver bryggeriet om tillkomsten.
”Till vår cider använder vi oss av äppelmust från hantverksmusteriet Englamust. Englamust är beläget i Kattvik i nordvästra Skåne och producerar sin must direkt från egna äppelodlingar. Musten vi använder är opastöriserad och vi får den till bryggeriet dagen efter mustning, så den är minst sagt färsk.”

Eskilstuna med på ciderfestival
Och på tal om cider, den 2 juli hålls det en ciderfestival i Strängnäs. Det är svenska cidertillverkaren Pomologik som ligger bakom festivalen som hålls på natursköna Hornuddens trädgård utanför Strängnäs och det blir inte bara cider utan även öl. Eskilstuna ölkultur är på plats och häller beska drycker och lite annat på denna festival. Du hittar allt om Nordic Craft Cider Festival, som den heter, här.

Och du har väl inte missat bryggerijättens krav på det lilla bryggeriet där ordet guld står i centrum? Och där Coppersmiths Petri Karhukorpi ryckt ut för att stötta i kampen om guldet? Eminenta Beernews står för rapporteringen i denna intrikata fråga. Här och här och här.

Kolla in listan med alla bryggerier i Sverige!

Nyheter om öl 15 2022
Nyheter om öl 13 2022