Nyheter om öl 19 2022

19 maj, 2022
Kategori:

Här kommer det lite ölnyheter från den svenska ölvärlden; högt och lågt, stort som smått. Har du ett tips? Tipsa!

Poppels citybryggeri blir en unik satsning

Poppels citybryggeri öppnar den 15 augusti.

Poppels bryggeri har länge planerat för sitt nya bryggeri som ska ligga centralt i Göteborg. Nu har man avslöjat att det blir en minst sagt unik satsning då bryggeriet bara ska brygga en öl, en lager, och den ska dessutom lagras på ekfat, något som inte tillhör vanligheterna nuförtiden.
”Numera bryggs i princip all lager och pilsner på ståltankar. Ståltankar är fantastiska på många sätt och vis, men ek ger en väldigt speciell, härligt och unik karaktär till öl. Och att, som här, jäsa och lagra ölen på samma ekfat är unikt i dagens moderna bryggerivärld.”, säger bryggmästare Daniel Granath i ett pressmeddelande som finns på Citybryggeriets hemsida.
Nysatsningen, som alltså görs parallellt med det vanliga bryggeriet i Jonsered kommer att öppna den 15/8, ha 170 sittplatser och kommer att bli världens största ekfatsbaserade pilsnerbryggeri. 

Tabberas kommer tillbaka

Tabberas på Nässjö ölkafé.

Nässjö ölkafés tabberas kommer tillbaka och även om det inte är förrän efter sommaren så är det väl värt att uppmärksamma? Tabberaset, vilket innebär extrakalas på alla sätt, hålls den 27 maj och festivalen är uppdelad i två pass, ett med start 12 och ett med start 17. Du hittar detaljerna här.

Coppersmith’s med vänner med 15 bryggerier

Staffan beer kommer till Västerås.

Betydligt tidigare, och före sommaren, hålls Coppersmith’s med vänner, ölkalaset i Västerås. Lokala bryggeriet Coppersmith’s, med Petri Karhukorpi i spetsen, har bjudit in inte mindre än 14 bryggerier som ställer till med ölfest. Bland de medverkande bryggerierna finns bland annat Hyllie bryggeri, Dugges, Gröna linjen bryggeri, Södra maltfabriken och Tempel brygghus och dessutom några utländska ölbryggeri. Som om det inte vore nog så kan man dricka den forne handbollslegendaren Staffan Olssons öl som går under varumärket Staffan Beer. Kalaset hålls den 27-28 maj och du hittar info här. Som

Walhöll brygghus är sålt

Smedjebackens bryggeri, Walhöll brygghus, har varit till salu länge men nu är det sålt. Köpare är en familj från Smedjebacken som nu kommer ta över bryggeriet, renovera det och köra igång med produktionen. Det är oklart om namnet kommer bevaras eller om bryggeriet kommer byta namn.

Oppigårds i DI – om livet som bryggare
Ibland hittar man artiklar om öl på lite annorlunda ställen. För någon vecka sedan hade Dagens Industri en artikel om Oppigårds bryggeri där Björn Falkeström intervjuades om sin syn på öl-Sverige och om Oppigårds utveckling. Björn Falkeström har ju sålt en stor del av Oppigårds till andra ägare och ny VD är Arvid Runéus som så sakteliga håller på att sätta sig in i verksamheten.
”Barnen är inte intresserade av att ta över, och själv känner jag att jag börjar bli lite sliten. Kroppen säger till viss del ifrån. Jag jobbar fortfarande nästan dagligen i verksamheten och driver gärna en del projekt.” , säger Björn Falkeström till DI i artikeln som är klart läsvärd.
Oppigårds bryggeri omsatte för övrigt 76 miljoner kronor under 2021.

Vill du läsa fler ölnyheter? Kolla här!

Nyheter om öl 20 2022
Nyheter om öl 18 2022