Nyheter om öl 21 2022

24 maj, 2022
Kategori:

Minsann, minsann – lite fler ölnyheter från svensk horisont. Det händer mycket och det händer skojiga saker – här kommer några korta grejer! Läs och njut!

Poppels redovisar fin utveckling

Poppels är just nu på crowdfunding-turné och letar nya aktieägare och då kan det vara intressant att se hur det går för bryggeriet ekonomiskt. Årsrapporten är nyss publicerad och i den ser man att det fortsätter framåt för bryggeriet; förra året sålde man för cirka 57 miljoner kronor vilket är en ökning från 53 miljoner året dessförinnan. Resultatet landade på beskedliga 300 000 vilket är det sämsta resultatet på många år men givet omsättningen, som ökat från 20 miljoner till 57 miljoner på fem år så inser man att mycket pengar investeras i olika utvecklingsdelar.
Pengarna från crowdfundingen ska framförallt gå till att starta fler krogar, att öka produktionen och att utveckla alkoholfria öl. Allt om Poppels resultat för 2021 hittar du här.

Centerpartiet kan lägga fram eget förslag om gårdsförsäljning
Den 10 juni ska samtliga remisser gällande gårdsförsäljning ha kommit in till Socialdepartementet och nu går Centerpartiets partiledare Annie Lööf ut och kritiserar socialminister Lena Hallengren för att hon inte lagt fram ett förslag om detta.
”Det är ett krav”, säger Annie Lööf till SvD.se som betonar att om inte Hallengren själv gör det så kommer Centerpartiet att göra det.
Den 10 juni ska samtliga utlåtanden kommit in till Socialdepartementet och det är många som redan svarat: IOGT-NTO, Brottsförebyggande rådet, Sveriges producenter av alkoholdrycker och många, många fler. Du hittar remissvaren här.
Själva utredningen heter ”En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker” och går under namnet SOU 2021:95. Den föreslår bland annat:

  • gårdsförsäljning endast tillåts i anslutning till ett betalt studiebesök eller en föreläsning med anknytning till den aktuella produkten på tillverkningsstället
  • mängden som får säljas till en kund vid ett köptillfälle begränsas
  • det ska krävas tillstånd från kommunen för att få bedriva gårdsförsäljning
  • gårdsförsäljning inte får bedrivas tidigare än klockan 10.00 och inte pågå längre än till klockan 20.00
  • alkohollagens generella regler om försäljning ska gälla
  • regleringen i ett första steg bör gälla i sex år från ikraftträdandet.

Utredningen menar också att gårdsförsäljning inte märkbart påverkar folkhälsan. Du hittar utredningen här.

Sveriges bästa (?) ölfestival släpper bryggerier

Brewskival 2022. Foto: Brewski.

Helsingborg-bryggeriet Brewski har en fin festival som så klart (!) heter Brewskival och som hålls den 12-14 augusti. Festivalen lockar många bryggeriet, både svenska och utländska och är väl värd att planera in i sommarens öl-kalender. Bland de svenska bryggerierna som ska vara på plats hittar vi bland andra Sahtipaja, Underjord, Remmarlövs gårdsbryggeri och Apex brewing – bland många, många andra. Kolla in presentationerna och biljettköp här. Dessutom kommer mängder av utländska bryggerier som kan vara väldigt spännande att testa!

Vilken är Sveriges mest tatuerade öl?

Det kan verka lite långsökt men småländska Åbro utmanar övriga svenska bryggerier om vilken som är Sveriges mest tatuerade öl. Utmaningen innebär att de som har tatuerat in en öl eller något ölrelaterat ska skicka in en bild på sitt bidrag och den öl som är mest frekvent får utmärkelsen Sveriges mest tatuerade öl. Åbro tror nog att Ey’Bro ska ta hem segern men visst finns det många som har tatueringar kopplade till Omnipollo, Brewski och Stigbergets? Vem tror du vinner?

Ny ölbar i Malmö
Fenomenala Hyllie bryggeri slår till med en sommarsatsning som kommer förgylla sommar-Malmö rejält. Bredvid nuvarande bryggeribar på Stormgatan ska de i mitten av juni öppna ölbar, lunchkrog, butik med folköl och en rejäl uteservering på ett och samma ställe. Tala om sommar-expansion. Malmö, som ju redan är en riktigt bra sommar-stad, kommer bli ännu bättre. Mer om satsningen på Sydsvenskan.

Det var det hela! Snart kommer det fler nyheter, det gläds vi åt! Fler ölnyheter hittar du här.

Nyheter om öl 22 2022
Nyheter om öl 20 2022