Nyheter om öl 23 2022

8 juni, 2022
Kategori:

Då var det dags igen! En liten ölrunda kanske? Om inte annat så kommer här fem nyheter om öl som kan vara värda att ha koll på! Lycka till!

Helsingborgs bryggeri fyller 11

Helsingborgs lakrits – en tidig öl från Helsingborgs bryggeri. Foto: Joel Linderoth

De var faktiskt ett av de första bryggerierna i Skåne i den ”nya” hantverksölstrenden och har funnits i 11 år nu. Grattis minsann! Födelsedagen firades i maj men kommer så klart kunna firas under hela året, 11 år är ändå en aktningsvärd ålder för ett bryggeri. Ett av de första ölen som släpptes från Helsingsborgs-bryggeriet var Helsingborgs lager som plockade hem förstapriset på Gothenburg Beer Festival i klassen svensk ljus lager. Året var 2011.

Släpp av gigantiskt mått på bolaget
För den som gillar att hänga med i den svenska öl-floden så var den 7 juni lilla julafton. Då släpptes inte mindre än 161 nya öl på bolaget – alla från svenska bryggerier. Nytt från Electric Nurse, nytt från Brewski, nytt från Omaka och nytt från snart sagt alla bryggerier som finns. Nja, inte alla.
Perfekt tillfälle att plocka ihop en liten smakbricka och testa lite nya öl och nya bryggerier. Du hittar hela släppet här.

Wild Bruce från Brekeriet på bolaget

Bir från Wild Bruce. Foto: Wild Bruce.

I släppet ovan så ingår flera av Brekeriets öl från underetiketten Wild Bruce. Ni kan säkert historien bakom Brekeriet och hur deras vildjästa öl blev en succé när de lanserades och där sedan ett missöde som ledde till syrlig öl ledde till en ny väg för bryggeriet och hur de så småningom flyttade verksamheten till Landskrona och ett nytt bryggeri. Nu gör två parallella ölstilar – syrliga öl som lystrar till bryggerinamnet Brekeriet och vildjästa öl som bryggs under namnet Wild Bruce. Nu kommer fyra öl från etiketten på bryggeriet och det ska bli väldigt kul att smaka. Ölen heter Bir, Witbier, Sour & Salt och slutligen Lucifer som är en sommarvariant på deras saffransöl Lusse Lelle.  Du hittar dem här, perfekt sommarsvalka! Och dessutom öl från ett av Sveriges mest spännande bryggerier.

På jakt efter lokal humle
Att den svenska humlen har blivit mer och mer populär de senaste åren kan nog alla vara överens. Sverige, en gång i tiden ett stort humle-odlar-land, tappade ju traditionen att odla humle men sakta men säkert börjar det komma tillbaka. Ett litet reportage som uppmärksammar detta finns på SR P4 Jämtland som intervjuar Johan Nyqvist på Mellestgården i Husås i Jämtland som letar lokal humle som sedan tas om hand. Du hittar reportaget här.

Ölfest gånger två i Malmö

Det var ett tag sedan som vi tipsade om kommande ölkalas så det kanske är dags nu?  Då slår vi ett slag för Kajens Ölfest i Malmö som hålls på Restaurang Dragörkajen den 18 juni. För en lokalt bevandrade så kanske just Malmö låter konstigt med tanke på att det är i Limhamn som kalaset hålls men Malmö får vara riktningen för de som vill åka till festen och sedan blir det lite lokalbuss till Limhamn. Följande bryggerier medverkar: Sibbarps Husbryggeri, Limhamn Bryggeri, Malmö Brewing Co., Hyllie Bryggeri, Rocket Brewing, Vismarlövs Brygghus & Perfectly Squared Brewing. Bra utbud!
Samma dag, också i Malmö, hålls Berlin Party by Berlin Beer Week på Hyllie bryggeris taproom på Stormgatan. Det är tre bryggerier från Berlin som är på plats för att uppmärksamma Berlin Beer Week och besökarna kan vinna biljetter till ölveckan som hålls den 2-11 september.

Tipsa gärna om spännande ölnyheter!

Nyheter om öl 24 2022
Nyheter om öl 22 2022