Nyheter om öl 28 2022

19 augusti, 2022
Kategori:

Hänt och snart hänt i den svenska öl-världen? Du hittar det här – med stort och smått i ölnyhetssammanhang. Läs på, testa något nytt och följ med i öl-floden.

Tre bryggerier blir ett

Sundsvall är en klassisk ort i öl-sammanhang men framöver blir det lite färre bryggerier i Medelpad då Alnöl köper upp kollegorna Stenhammaren och Allsta bryggeri och flyttar ihop bryggningen till Alnöls lokaler på Alnö. Tre blir en helt enkelt.
– Nu kan vi producera mer och öka lönsamheten, säger delägaren Magnus Damberg till ST.nu i samband med köpet.
Enligt bryggeriet så ska de tre bryggerierna leva kvar i form av tre olika varumärken samtidigt som antalet olika öl som bryggs ska bli färre. 

Storbrand ödelade Warbro kvarn

Sörmländska Warbro kvarn, som inte bara gör mjöl utan även malt, har drabbats av en brand som förstört snart sagt hela anläggningen. Mjölkvarnen är helt ödelagd men mälteriet har klarat sig utan större skador och kommer kunna producera malt inom kort igen.
Warbro kvarn är en kvarn som sedan 20 år tillbaka producerar mjöl och malt av kulturspannmål och deras produkter är mycket populära hos hantverksbagerier och hantverksbryggerier.
”Vi är fast beslutna om att återuppbygga verksamheten och kommer göra allt vi kan för att leverera våra produkter till er igen. Vi återkommer med vidare besked så fort vi har mer information om utvecklingen framöver.” skriver man på sin hemsida.
Bryggeriet Brew Brothers har startat en insamling för att stötta bryggeriet och du hittar mer om insamling på Brew Brothers Facebook-sida.

Tjeckisk pivo bryggs på Hyllie bryggeri

Malmö stoltserar med inte mindre än två Pivo, krogar som får sin tjeckiska öl i kyltankar direkt från det tjeckiska bryggeriet Únêtický Pivovar och som serverar tjeckisk mat därtill. Nu ska det tjeckiska bryggeriet testa att brygga sin öl på Hyllie bryggeri några hundra meter från det ena Pivo och i nästa vecka kommer bryggargänget från Tjeckien för att se hur det funkar att brygga i Sverige. Ölen kommer så klart kunna avsmakas på både Pivo och Hyllie framöver. Mer om detta här

Ny utmärkelse ska utse Sveriges bästa

Great Swedish Beer Awards, så heter en ny tävling som varje år ska utse de bästa inom tre olika kategorier kopplat till öl. Tävlingen är ett samarbete mellan Great Swedish Beer Festival, Sveriges Oberoende Småbryggerier och Svenska Ölfrämjandet.
Kategorierna är de följande:

 • Årets svenska bryggeri – delas ut av Svenska Ölfrämjandet

 • Årets svenska ölbar – delas ut av Great Swedish Beer Festival

 • Årets kulturbärare inom svensk hantverksöl – delas ut av Sveriges Oberoende Bryggerier

 • Alla som vill har möjlighet att nominera till de tre olika kategorierna och därefter kommer 7 nomineringar i varje kategori väljas ut och en röstning mellan de sju kommer genomföras. Den som får flest röster vinner!
  Sista nomineringsdag är den 11 september och röstningen börjar sedan den 16 september.
  Du hittar mer om utmärkelsen och hur du nominerar här.

  Minifestival på Skanskvarn i Stockholm

  Lina Segelsbo som driver Kombucha please är med på minifestival med dryck i fokus på Skanskvarn. Foto: Joel Linderoth.

  Sugen på lite rajraj så här på fredagen? Om du håller dig i Stockholm så kanske en minifestival på Skanskvarn locka? Skanskvarn, som ligger vid Gullmarsplan i Årsta, har bjudit in ett litet gäng fina bryggerier för att hälla öl och det kan ju bli hur trevligt som helst. Om nu regnet håller sig borta….
  Medverkande bryggerier är de följande:
  Waza Bryggeri
  Qvarnens Brygghus
  Hop Notch Brewery
  Södra Maltfabriken
  Kombucha Please

  Kalaset kickar igång klockan 18 och det blir dessutom livemusik att njuta av.

  Mer ölnyheter hittar du här.

  Nyheter om öl 29 2022
  Nyheter om öl 27 2022