Nyheter om öl 30 2022

8 september, 2022
Kategori:

Nyhetsdags! Här är några svenska ölnyheter som du som ölintresserad bör ha koll på – läs och njut!

Stor-boss går från Spendrups till Omnipollo

Vad sägs om lite karriär-nyheter i öl-branschen? I vanliga fall brukar det handla om bryggare som byter miljö men i det här fallet så är det VD:n på Gotlands bryggeri som byter bryggeri och går till Omnipollo som vice VD. Mikael Mossvall har varit på Spendrups i 10 år och startar på Omnipollo i mars 2023. Förmodligen säger den här flytten en hel del om den svenska ölbranschen men det får vi analysera senare.
Gotlands bryggeri hade förra året en omsättning på 84 miljoner, Omnipollo omsatte 51 miljoner.

Odd Island blir bok

Göteborgsbryggeriet Odd Island har klara kopplingar till bandet In Flames. De har samma skapare i Peter Iwers. In Flames är minst sagt stora inom sin genre och nu är en bok om bandet och bryggeriet på väg att färdigställas och det är inte omöjligt att det blir en succé. Första upplagan är tryckt i minimala 1000 exemplar och mitt tips är att den kommer att följas av fler upplagor – intressant bok ju! Du hittar mer om boken på bokens Facebook-sida.Boken heter An Odd Story passande nog.

Ölnamnet som säger allt

This Is How är bryggeriet som hittat sitt eget sätt att namnge öl. Piteå-bryggeriet namnger nämligen sina öl efter bryggeriets namn och således heter ölen saker som This is how to start a fire eller This is how to tear down this wall eller This is how to find the treasure. När de nu lanserar sitt alkoholfria IPA på burk så är namnet givet – den heter så klart This is how to drink and drive! Fyndigt och smart på alla sätt! Kommer senare i höst.

Hjortron i stout från Kiruna

Fields of gold från Kiruna bryggeri. Foto: Kiruna bryggeri.

Det finns ju ett antal symboldagar i den svenska öl-världens utveckling. En sådan är när skotska Brewdog bryggde en ”svensk” öl och smaksatte den med hjortron. Ölen, som efter en tävling döptes till ”Hello, my name is Ingrid” blev en enorm succé och Brewdog blev över ett släppt det hetaste bryggeriet i världen. Typ. Dessutom så var det en dubbel-IPA som också var en del i IPA-revolutionen – den var rätt på så många sätt.

Dock, den finns inte längre men nu kommer en ny öl med hjortron och det kan ju vara värt att uppmärksamma. Det är Kiruna bryggeri som bryggt en stout med hjortron och som nyss lanserats på bolaget. Värt att testa kanske? Fields of gold heter den om du ska leta efter den på bolaget.

Macken bryggeri ställer till med kalas

Stockholms-baserade bryggeriet Macken har en rejält spännande öl-lista att bjuda på. Dessutom så gör de alltid väldigt spännande etiketter, skapar spännande samarbeten och kommer med spännande historier. Ett spännande bryggeri om man ska sammanfatta!
Mitt i allt detta spännande så har de nu satt samman en tre-dagars fest för att fira 10 år och den är minst sagt… spännande! Så här beskriver de den:

”30 Bands
5 Damn Good Craft Beers
An Art Exhibition
Black Coffee & Cherry Pie

This is a multidisciplinary cultural festival in Stockholm, Sweden.
The involved bands & artists performing in this event artistically collaborated with Macken Bryggeri during this 10 year journey creating art with integrity. Sources of beauty and horror. Intriguing and wonderful.”

Visst låter det… ja, du vet vad. Du hittar allt om detta evenemang som hålls den 16-18/9 här

Fler ölnyheter hittar du här.
Nyheter om öl 31 2022
Nyheter om öl 29 2022