Nyheter om öl 31 2022

25 september, 2022
Kategori:

Lite svenska ölnyheter? Javisst, läs och häng med!

Ny svensk bok om belgisk öl

Klosteröl av Andreas Fejes. Foto: Grenadine förlag.

Antalet belgiskinfluerade öl som bryggs av svenska bryggerier är ganska litet men det finns några bryggerier som inspireras av de belgiska öl-traditionerna. Ett av dem är Vreta Kloster bryggeri och lämpligt nog är det just det bryggeriets grundare som ligger bakom en ny bok om belgisk öl – helt klart har författaren hög trovärdighet. Boken, som heter Klosteröl och är skriven av Andreas Fejes, har precis kommit ut på Grenadine förlag och det finns mer om boken här.

Röstning pågår!

Du har väl röstat på dina favoriter i Great Swedish Beer Awards? Om inte så är det dags nu! Den 16 oktober går röstningstiden ut och då räknas alla röster. Kategorierna är tre till antalet; årets kulturbärare, årets svenska bryggeri och årets svenska ölbar och röstar gör du här.

Lådan håller stilen

En av de etablissemang som är möjliga att rösta på i kategorin årets ölbar är Lådan i Stockholm, en ölkrog med rena träväggar i samma genre som Mikkeller en gång i tiden etablerade stilen för med sina barer. Lådan har både bra öl och bra mat och bjuder dessutom då och då på tap take overs och den 29 september är det dags för skojigheter då Blekinge-bryggeriet Brygghus 19 äntrar baren på Lådan och går all in med sina öl. Dessutom har de med sig öl från sin andra bryggeri-verksamhet Prophecy och sprit från One Nine Spirits som de också driver. Mångfald minsann!

Öl-skribent skriver på bok om öl
DN:s ölskribent Sanna Lindberg är på gång med en bok om öl. Det berättar hon i en intervju med sajten Pilsner.nu som intervjuat Sanna i samband med att hon är nominerad till Great Swedish Beer Awards.
Så här säger Sanna till Pilsner.nu på frågan om ryktena om en bok.
– Det stämmer, jag har drömt om att få skriva en bok länge och nu är den snart verklighet. Boken handlar om den nya svenska ölscenen och ges ut med Bonnier Fakta i vår. Den tar avstamp i historien men handlar om det som hänt i Sverige de senaste åren – samtid, fakta och inspiration. Kommer snart att kunna berätta mer om den.
Ska bli kul att läsa när den kommer!

Omnipollo-grundare släpper bok

Hypnogoga av Karl Grandin.

På tal om böcker, en av Omnipollos två grundare, Karl Grandin, lanserar också en bok: Hypnogoga heter den och är ett retrospektiv över Grandins konstnärliga äventyr. Nu har jag inte bläddrat i den men visst blir man ohemult intresserad av Grandins färgglada konst-äventyr? Ges ut av bokförlaget Kaunitz-Ohlsson och du hittar den här.

Mer ölrelaterade nyheter hittar du här!

Nyheter om öl 32 2022
Nyheter om öl 30 2022