Nyheter om öl 32 2022

28 september, 2022
Kategori:

Nyheter om svensk öl? Så klart! Läs och begrunda, kanske handlar det om ditt favoritbryggeri?

Två nya bryggerier på bryggerilistan
Jag försöker ju hålla Sveriges bryggerilista uppdaterad med alla förändringar, nytillskott och skojigheter. Nya på listan är Partille bryggeri (startat 2019!) och Bryggmasarna från Enköping – två bryggerier som i varje fall jag hade missat tidigare. Inte längre! Listan på bryggerier hittar du här.

Ölgäris fyller 5 år

Facebook-gruppen för öldrickare som samlar kvinnor och icke-binära, Ölgäris kallad, ser till att uppmärksamma sitt 5-årsjubileum på flera platser runt om i Sverige. Eller delar av Sverige i varje fall: Taps i Piteå den 15/10, Casual i Malmö den 15/10, Poppels i Göteborg den 22/10 och Doma i Stockholm den 22/10 ser till att skapa Ölgäris-kalas för att fira 5-åringen.
Så här beskriver Ölgäris själva evenemanget:
”Under två helger i oktober bjuder Ölgäris, Sveriges största ölcommunity för kvinnor och ickebinära, in till Facebookgruppens 5-årsfiranden. I år firar vi med mat- och ölevenemang från Piteå i norr till Malmö i söder.” Mer om evenemanget hittar du här

Premiär för årets GSBF-öl

Det börjar närma sig Great Swedish Beer Festival och för att öka förväntningarna och bygga upp stämning inför ölfesten så kommer nu årets GSBF-öl. Den är bryggd på Brekeriet i Landskrona och är gjord av bröderna Ek tillsammans med Svartbergets fjällbryggeri och Snausarve gårdsbryggeri. Lanseras på ett antal krogar nu på torsdag och kommer på bolaget på fredag. Stilen? En gose!

Warbro mältar igen!
Warbro kvarn, kvarnen och mälteriet i Sörmland, är igång med sitt mältande igen.  Kvarnen drabbades ju av en stor brand för några månader sedan och även om mälteriet inte brann ned så har produktionen stått stilla sedan dess men nu är den igång igen.
– Malthuset klarade sig undan branden, men tillförseln av korn från vår silo, samt viss teknik förstördes. Det har krävts lite ny utrustning för att kunna starta mälteriet igen”, säger Warbro Kvarns vd Thomas Björklund i ett pressmeddelande.
– Vi har testat malt från England, Tyskland och Belgien men inget ger den lena och fylliga karaktär som ekologisk Baldermalt från Warbro Kvarn. Vi använder den till våra ljusa öl, säger Henok Fentie, grundare av Omnipollo i samma utskick från Warbro kvarn.

Vreta kloster siktar på bryggeripub
Bryggeriet i Vreta kloster, det som brygger belgisk-inspirerad öl, har planer på att bygga en bryggeripub. Området där bryggeripuben ska byggas har nu fått en ny detaljplan vilket gör att man kan fortsätta med planerna på ett mer konkret sätt. Det går bra nu, både bok och utmärkelse och så småningom pub för bryggeriet. Mer om detta kan du läsa i Corren här.

Nyheter om öl 33 2022
Nyheter om öl 31 2022