Nyheter om öl 33 2022

4 oktober, 2022
Kategori:

Ju mer man lär sig, desto mindre vet man. Tänk på det ibland. Här kommer lite ölrelaterade nyheter från en svensk horisont, kolla in! Och lär dig lite mer så att du vet lite mindre…

Molecule gör Malmös ölscen bättre

Gott med öl! Foto: Nerdbrewing

Nu blir en del kanske irriterade när jag placerar Arlöv i Malmös ölscen men faktum är att det bara är några stopp med tåget så det får väl räknas in till Malmö? Och lika mycket faktum är det att Elmeleven, Nerdbrewing och Chad beer på olika sätt har koppling till Malmö och Molecule är deras gemensamma bryggeri och numera även taproom. Premiär i helgen och det verkar ha varit roligt att döma av bilderna på Nerdbrewings Facebook. Kul med nytillskott!

Stort släpp på systemet
Om du till äventyrs skulle vara på jakt efter en ny öl så har du chansen nu. Den 3 oktober släpptes ett gäng nya öl på bolaget och över 70 av dem är svenskbryggda. Kul! Nytt från bland andra Hyllie bryggeri, Stigbergets bryggeri, Bottenvikens bryggeri och Brygghus 19 – bland många andra. Kolla in dem här!

Finöl på Portal i nytt samarbete med flera bryggerier

Portal inleder samarbete med svenska hantverksbryggerier. Foto: Portal.

Finkrogen Portal i Stockholm sätter fokus på svenskt hantverksöl från och med nu. Krogen, som är väl värd att besöka och som drivs av mångsidige kocken Klas Lindberg, startar sitt nya ölkoncept med att bjuda in ett bryggeri i taget och låta dem ta över kranarna på krogen under ett antal veckor. Ambitionen är också att skapa kombinationer med mat och öl som lyfter fram smakerna hos de båda och ger härliga kombinationer.
”Min förhoppning är att vi tillsammans kommer att lära oss av varandra, att vi ska få många nya vänner och en fördjupad kunskap om det fantastiska svenska ölet – en kunskap som vi också kommer att kunna förmedla till våra gäster”, säger Klas Lindberg som driver krogen.
Första bryggeri som samarbetar med Portal blir Stockholm brewing och sedan följer fler bryggerier efter. Spännande! Du hittar mer om detta på Portals Facebook-sida.

Åbro släpper gammal öl

FAT21 från Åbro bryggeri. Foto: Åbro bryggeri.

Stort mot smått, stort med smått, nytt och gammalt. Att bryggeribranschen består av både stora spelare och små spelare är självklart och en av de större med en omsättning på 1,7 miljarder 2021 är Åbro i småländska Vimmerby. Bryggeriet grundades redan 1856 och sedan 1898 drivs det av samma familj, familjen Dunge, och det finns idag representerat över hela Sverige i stor mängd.
Detta stora bryggeri lanserar nu en ny öl som heter Fat 21 och som en gång i tiden bryggdes vid Nässjö bryggeri, ett bryggeri som Åbro köpte och sedan lade ned 1981. En av storsäljarna vid Nässjö bryggeri, som vid nedläggningen hade ett 40-tal anställda, var detta Fat 21 som nu Åbro plockar upp i produktion igen – i varje fall till namnet.
Enligt bryggeriet har man lagt mycken möda på att det ska efterlikna den tysk-influerade pilsnern som tidigare bryggdes i Nässjö och för den hågade så finns ölen att smaka på krogar med Åbro-distribution fr o m nu.

Fler ölnyheter? Då kollar du här!

Nyheter om öl 34 2022
Nyheter om öl 32 2022