Ölbryggan – hela Sveriges öl på ett ställe

30 juli, 2017
Kategori:

Det finns ett osvikligt sätt om man vill smaka på hela Sveriges öl och det är att gå till Systembolaget. Eller gå och gå, det handlar om att sätta sig vid datorn, beställa det man är sugen på att testa och sedan gå till Systembolaget.

Men sedan finns det några andra sätt och det är att leta upp krogar som siktar på att servera det lokala, det småskaliga och det ibland lite udda.

Utbudet är så klart olika beroende på var man är i landet men fler och fler ställen börjar erbjuda möjligheten att smaka lokal öl från lokala bryggerier och inte bara de stora breda bryggeriernas öl även om de fortfarande dominerar. Ett av dessa ställen är Ölbryggan som man bör besöka om man är på en sväng i Stockholm.

Inte bara för att de serverar öl från halva Sverige och inte bara heller för att de ger en vacker bild av 08-området utan också för att baren är ett initiativ tillsammans med föreningen Sveriges oberoende småbryggerier och sådana initiativ ska man uppmuntra. Tycker jag. Jag kan kan gott se ett antal ölbryggor runt om i Sverige bara för att sprida lite ölglädje till de som ännu inte upptäckt att det finns rejält bra bryggerier i Sverige.

Upptäcker Ölbryggan gör många, det ligger på Djurgården vid Spritmuseum och vid ett besök hör man inte bara härligt många svenska dialekter utan tyska, holländska, franska, engelska, italienska, ryska – ja, halva världen passerar förbi när man sitter där och smakar på öl från Jädraås bryggeri, från Wermlands brygghus, från Oppigårds bryggeri eller Nils Oscar. Ett riktigt bra skyltfönster för svensk öl!

Har man lite tid över så är det inte fel att besöka Spritmuseums utställningar, ganska litet men alltid ganska lärorikt; sprithistoria, kuriosa och någon specialutställning (just nu Martin Kellermans liv i Rocky-format – tecknat, målat och tillgängligt).

Ölen smakar ännu bättre efter en liten kulturell upplevelse – det är garanterat.

Och just, med jämna mellanrum är bryggarna från bryggerierna på besök på ölbryggan, kul att träffa dem och höra lite mer om svensk öl och tankarna bakom verksamheten.

brygga-bar
Ölbryggan på Djurgården i Stockholm. Foto: Joel Linderoth.
brygga-meny
Menyn på Ölbryggan på Djurgården i Stockholm. Foto: Joel Linderoth.
brygga-ol-2
En öl med utsikt. Foto: Joel Linderoth.
brygga-skylt
Föreningen Sveriges oberoende småbryggerier är med och driver Ölbryggan. Foto: Joel Linderoth

brygga-ol

Tropic Folk från Dugges och Stillwater
The Haus Pils från Remmarlöv gårdsbryggeri