Omnipollos andra bar på gång – imperiet växer
Omnipollo, Omnipollos hatt, Omnipollos – den allsmäktiga kycklingens imperium växer. Det märkliga namnet på bryggeri-etiketten Omnipollo ger känslan av mild galenskap och kanske är det det som det är – att en liten bryggerietikett från Sverige kan få en halv ölvärld att gå i spinn? Nu siktar man på sin andra bar – i Göteborg – och det är nog inte omöjligt att det kommer fler barer framöver.
För så är det faktiskt, Omnipollo har under sin korta tid som bryggeri fått starkt renommé i den internationella ölvärlden och gör öl som rankas högt när öldrickare världen över säger sitt.
Jag intresserar mig framförallt för svenska bryggerier och svenska öl och som omtalats förut så är den svenska ölvärlden anno 2017 något av det mest intressanta som finns att intressera sig för. Och Omnipollo är ett av de svenska bryggerier som tillhör de allra mest intressanta. Eller är det ett bryggeri? Eller en bryggeri-etikett? Eller ett fantombryggeri? Eller en ölverkstad som testar smaker i en outsinlig hastighet? Och är det egentligen någon som bryr sig om vad som är vad om bara ölen som produceras är god?
Omnipollo – den allsmäktige kycklingen
Omnipollo är namnet på det bryggeri som drivs av parhästarna Henok Fentie och Karl Grandin. Fentie jobbade tidigare i flera år med Bishops Arms-kedjan och började parallellt med det brygga hemma, Grandin är illustratör med en säregen stil och när de träffades uppstod öltycke och de började brygga tillsammans. Dock, och för vissa är det här viktigt, de har inget eget bryggeri utan verkar mer som receptmakare och låter brygga ölen på andras bryggerier. Namnet? Det lär ha uppstått under en resa till Spanien och betyder väl egentligen just ”den allsmäktige kycklingen”.
Omnipollo är alltså ett fantombryggeri, ett bryggeri som tar fram recept och sedan låter dem bryggas på andras bryggerier. Grunden till Omnipollos framgångar kan, förutom den härliga kombinationen Fentie + Grandin, stavas de Proef. De Proef är ett belgiskt bryggeri som uteslutande brygger andras öl och det var hit som Henok Fentie en gång i tiden begav sig för att brygga sin första öl – Leon – en öl som bryggs med champagnejäst och som fortfarande tillhör en av de mest prisvärda ölen på bolaget. Jag har för mig att han bryggde den i 6-7 varianter innan den blev som han ville och den bör smakas med jämna mellanrum.
Barer i Stockholm och snart Göteborg
Men Omnipollos Hatt och Omnipollos då? Ja, Omnipollos Hatt är krogen som drivs av Omnipollo på Södermalm i Stockholm och Omnipollos är den kommande krogen som ska drivas av Omnipollo i Göteborg. På Omnipollos Hatt serveras öl från Omnipollo och andra bryggerier och till det finpizza i full smak-lusta och på Omnipollos vet vi ännu inte riktigt vad som ska serveras men förmodligen blir det något annat – Omnipollo är inte kända för att upprepa sig direkt.
Sedan den första Omnipollo-ölen såg dagens ljus, den vackert spritsiga Leon, så har Omnipollo gjort ett antal stordåd på vägen mot dagens status. De har inte bara bryggt med, och blivit kompisar med, ett antal internationella bryggerier, de har också kört hembryggar-tävlingar, illustrerat väggarna på krog i New York, gjort några av de mest fantastiska etiketter som den svenska ölvärlden skådat och gång efter annan tryckt den svenska ölscenen framåt och uppåt och åt sidan i en ständig jakt på nästa smak och nästa nyans och nästa kombination av råvara, kombination och resultat. Omnipollo har förändrat den svenska ölvärlden för alltid.
Leon, Mazarin och Noa
För den som ännu inte hoppat på Omnipollo-tåget så kan man botanisera i en klassikeruppsättning med nyss nämnda Leon (fördrinksmaterial deluxe), den kraftfulla Nebuchadnezzar (en sensation när den kom och fortfarande drickvärd) och Mazarin (en lätt och läskande APA som lätt blir en favorit) eller så kan man skjuta in sig på samarbetsspåret och testa Mikkeller-samarbetet Prince & Pauper eller Evil Twin-samarbetet Old Fashioned Lemonade IPA (med Henok på burken!) eller varför inte brittiska Buxton-samarbetet Original Rocky Road Icecream Porter (en efterrätt på flaska minsann!) – alla finns på Systembolaget just nu. Kolla annars Omnipollos imponerande öl-katalog på deras sajt – ölkonstverk både i och utanför flaskan.
Eller så slår man till med ölen Noa Pecan Mudcake Stout – en öl som på ett ganska orimligt sätt hamnat på Systembolaget i inte mindre än 160 butiker – orimligt eftersom det är en stout som smakar stort av kokos, nötter, vanilj och lakrits. Och så kaffe så klart! Lägg också till att den kostar 50 kronor för en 33:a så förstår du att det inte är en vanlig svensk öl.
Ja, för den är faktisk svensk. Även om inte Omnipollo har en egen brygganläggning så samarbetar de med jämna mellanrum med svenska bryggerier och den här är bryggd hos Dugges i Göteborg, ett av Omnipollos favoritbryggerier när det gäller samarbeten.
Så spelar det roll om det fysiska bryggeriet finns eller om det bara är en bryggeri-etikett? För vissa gör det definitivt det, för andra inte. Frågan lär stötas och blötas på alla möjliga sätt.
0 kommentarer