Spårbart öl – nu kan du se alla råvarors väg till ölen

19 april, 2021
Kategori:

För första gången kan ett svenskt öl nu spåras genom hela tillverkningsprocessen, från sådd till färdig produkt. Ölet, som heter Helt Spårat, bryggs på Ängöl i Kalmar och är det första svenska ölet där blockkedjeteknik gör hela tillverkningsprocessen spårbar.

– Digitaliseringen ger helt nya möjligheter att knyta konsumenterna närmare lantbrukarna. Ölet är ett pilotprojekt, där vi vill visa hur mycket information en konsument kan få kring framtida produkter. En ökad spårbarhet inom livsmedelsindustrin gynnar både omställningen till en mer hållbar produktion och de lantbrukare som arbetar hållbart, säger Jacob Morén på Skira som är ett av företagen som ligger bakom ölen.

En blockkedja är en datalagringsplattform där flera aktörer kan dela, lagra och spåra data i en obruten kedja. Konsumenterna kan ta del av hela tillverkningsprocessen via en QR-kod – från odling av humle och maltkorn, hur vattnet filtrerats genom en isälvsavlagring till hur draven äts upp av kor.

Skira är initiativtagare till projektet och har förmedlat maltkorn och humle via sin handelsplattform för spannmål. Övriga aktörer är bryggeriet Ängöl, mälteriet Brewmaster, spårbarhetsleverantören Foodchain by Blockchain och IT-företaget IBM.

Ängöl är bryggeriet som brygger den spårbara ölen och bryggeriet lyfter fram terroir-perspektivet, det vill säga hur smaken påverkas av var råvaran har odlats.

– Vi har intresserade kunder som vill veta hela storyn. Ölet är troligen en gamechanger på marknaden, fler lär säkert följa efter, säger Johan Håkansson, VD och grundare Ängöls Bryggeri.

Ölet Helt Spårat finns i Systembolagets beställningssortiment och i butiker i sydöstra Sverige. Mer om ölen hittar du på Heltspårat.se.

Mikkeller tar plats på Södermalm
Hernö gin öppnar bar på Södermalm i Stockholm