Stor risk för dyrare öl inom kort

13 februari, 2022
Kategori:

Dyrare råvaror, dyrare transporter och dyrare el. Det är verkligheten för de svenska bryggerierna som med största sannolikhet kommer tvingas höja priserna på sina öl – både i butik och på krog. Och risken är att höjningen kommer snart.

Det är ingen hemlighet att elpriserna i Sverige på senaste tiden varit de högsta på mycket, mycket länge. Samtidigt har priset på bränsle ökat rejält och det har lett till att transporter av både råvaror och produkter har blivit dyrare. Dessutom så har malten ökat i pris, en råvara som är väsentlig i tillverkningen av öl.

Till råga på allt så får leverantörerna till Systembolaget bara ändra sina priser två gånger per år, den 1 mars och den 1 september, och det finns en stor risk för förändringar i priset givet de kostnadsökningar som skett den senaste tiden.

– Det är leverantörerna som sätter sina egna priser, om de höjer så höjs det mot kund. Vi är inte som en matbutik, som kanske sänker priserna för att få in fler kunder. Vissa kommer säkert höja sina priser, andra kommer säkerligen sänka sina priser, säger Patrik Lundh som jobbar på Systembolagets presstjänst  till GP.se.

En del bryggerier har inköp på råvaror till fasta priser men de avtalen löper inte hur länge som helst och med tanke på hur kostnaderna ökat så är det mycket som tyder på att ölpriserna kommer stiga uppåt inom kort. Den 1 mars får vi se hur det ser ut på ölen som finns på Systembolaget.

Beer Con VBG - ny ölfestival i Varberg
Bästa ölnamnen i Sverige