Tuffa tider ökar krav på skatte-ändring

14 oktober, 2022
Kategori:

Den ekonomiska situationen i Sverige och världen pressar Sveriges bryggerier hårt. Ökade råvarupriser och ökade elpriser gör att produktionen blir dyrare samtidigt som priserna inte kan höjas nämnvärt. Nu vill bryggerierna i Sverige snabbt se förändrade skattesatser för mindre bryggerier.

Läget är tufft för många av de mindre svenska bryggerierna. Det visar en undersökning som Sveriges oberoende bryggerier gjort bland över 100 bryggerier där många pekar på kostnadsökningar som riskerar framtiden för bryggerierna.

– Dessvärre är det nog så illa. Tyvärr, säger Claes Wernerson på Qvänum Mat och Malt när han intervjuas av SVT.

Ulf Karlström som driver Bryggeriet Nya Victoria håller med när han intervjuas i Sveriges Radio och menar att lösningen är att sänka alkoholskatten för mindre bryggerier.

Just denna sänkning förs också fram av Sveriges oberoende bryggerier och man pekar på att detta system redan finns i många andra EU-länder och är en konkret lösning på ett skenande problem.

I förslaget från organisationen har man satt olika gränser för olika produktionsvolymer och pekar också på att många bryggerier, trots lång tid av verksamhet, har svårt att få upp både volymer och lönsamhet. Du hittar förslaget till skattesänkning här.

 

Haket startar insamling för framtiden
Waza i Stockholm läggs ned