Münchenbryggeriet – nytt bryggeri i gammalt bryggeri

31 januari, 2020

Har du varit i Stockholm så har du definitivt sett Münchenbryggeriets imposanta byggnad på Söder Mälarstrand. Det gamla bryggeriet lades ned 1971 men nu bryggs det igen i de gamla bryggerilokalerna, om än inte i samma skala som i fornstora dar.

– Vi bryggde 15 000 liter 2019, att jämföra med de 60 000 liter på EN dag som man bryggde 1905, säger Niklas Risberg som är bryggare på Münchenbryggeriet.

Stefan Risberg, bryggare på Münchenbryggeriet. Foto: Joel Linderoth.

När Münchenbryggeriet stod i sin krafts dagar räknades det som det största bryggeriet i Stockholm och såg till att stockholmarna kunde dricka pilsner och svagdricka så det stod härliga till. Bryggeriet hade vid en period stall för inte mindre än 200 bryggarhästar, stallbyggnaden är numera dock riven.

Sedan 1971 har det inte bryggts öl i lokalerna men 2018 startade man en ny ölverksamhet som nu har börjat få upp farten. 2019 började man komma upp i volym och nådde 15 000 liter.

– Vi har ett bryggverk på 450 liter och med de lagringstankar som vi har idag så klarar vi inte mer än så, berättar Risberg. Men vi skulle behöva det dubbla om vi skulle brygga all öl vi säljer i anläggningen så ambitionen är att öka produktionen.

Det nya Münchenbryggeriet ingår nämligen i event- och konferensverksamheten med samma namn och än så länge är det bara där som man kan smaka bryggeriets öl men man tittar på både systembolagsdistribution och att sälja till andra krogar.

– Vi håller på att skissa på en upptrappning av bryggandet och hoppas kunna ta nästa steg under året, berättar Risberg.

Den imponerande byggnaden ligger centralt på Södermalm med nedfart från välbesökta Hornsgatan med Mariatorget, Bysis torg och Zinkensdamm i närheten. Slussen med sitt ölkluster, där ligger ju bland andra ölkrogarna Akkurat, Omnipollos Hatt och Stigbergets Fot, ligger bara en tunnelbanestation bort och Münchenbryggeriet kan definitivt komma att bli en ny öldestination på Södermalm – om bara volymerna på bryggningen kan öka och inte all öl dricks upp av konferens- och festival-besökare.

Än så länge brygger man klassiska öl i klassiska stilar och den som besöker bryggeriet på något av alla event man anordnar kan smaka en pilsner, en ipa eller en hazy ipa (nja, inte så klassiskt) eller någon annan av de stilar som man brygger. Av de jag smakat så är det inga konstigheter, rent och snyggt och välbryggt men inget som sticker ut i konkurrensen än så länge. Men det kanske inte behövs, ett Södermalmsbryggt öl som tar upp en gammal stark bryggartradition kommer locka många öldrickare ändå.

Hazy IPA från Münchenbryggeriet. Foto: Joel Linderoth.

Stefan Risberg förresten, om du tycker att du känner igen namnet så kan det bero på att Stefan tidigare drev ett annat bryggeri vid namn Designbrew. Bryggeriet, som startades 2012 och plockade hem pris på Stockholm Beer & Whisky Festival året därpå, såldes för några år sedan och nu jobbar Risberg halvtid som bryggare i det klassiska bryggerihuset. Designbrew har inte någon öltillverkning idag vad det verkar.

På tal om att säljas och lägga ned. Det är en verklig tur att man inte gjorde som det var planerat efter Pripps utflyttning från Münchenbryggeriet 1971 då man hade planer på att riva hela bryggerifastigheten. Detta var under de galna tider då gammalt var fult och skulle bort men som tur väl var så sansade sig samtiden och lät fastigheten vara kvar. Dock efter stora protester…

Detta är bra – både för estetiken på stadssilhuetten och ölbryggandet uppenbarligen…

Omnipollo - skaffar bryggeri i en gammal kyrka
Zumen Schwarz från tre klassiska öl-aktörer