Fortsatt tufft för svenska bryggerier

9 maj, 2020
Kategori:
Lushious IPA från Mohawk brewing. Foto: Joel Linderoth.

Corona-pandemin fortsätter att ställa till det för de svenska bryggerierna, i varje fall de som är av det mindre slaget. Bryggeriernas försäljning till krogar och restauranger har störtdykt när bargästerna slutat komma och många av står på gränsen till konkurs.

Det är göteborgs-tidningen GP som frågat bryggerierna i Gbgbeers hur det står till med verksamheten och svaren är klart oroande – många av bryggerierna menar att de inte klarar länge till. Enkäten visar att de allra flesta av bryggerierna som svarat har tappat stora delar av sin försäljning till krogen – upp mot 90 %.

”Försäljningen till restauranger har gått ner 80 %.”
”Vi har förhållandevis stor del av vår affär exponerad mot export och hotell, restaurang och café. De delarna är i stort sätt borta.”
”Vår försäljning till barer och restauranger har drastiskt minskat med 80-90%.”

Så låter svaren i GP:s enkät och många av bryggerierna vittnar om väldigt tuffa tider där de fått ställa om produktionen, avvakta med investeringar och försöka hitta andra sätt att få in pengar till verksamheten på. Flera har påbörjat eller utökat folkölsproduktionen och säljer nu mer folköl från bryggeriet och på marknader och många har också försökt börja sälja t-shirts och annan merch för att få lite intäkter.

På frågan om de klarar sig länge till svarar de flesta att de kommer klara sig ett tag till men att det är riktigt kärvt.

”Om situationen inte förändras tror jag att vi kan pågå i sex månader.”
”Jag tror vi kommer att hålla ut, då vi valt att avvakta med anställning som annars var planerad till nu i maj och på så sätt hålla nere våra fasta kostnader.”
”2-4 månader (och då kommer det krävas mer tillskott av kapital från befintliga ägare).”

Situationen i Göteborg är med stor sannolikhet väldigt lik den i övriga Sverige och många av Sveriges bryggerier har just nu väldigt svårt att klara sig. Så här kan du stötta dem.

Här hittar du en lista på samtliga bryggerier i Sverige – hitta ditt lokala bryggeri!

Ölets dag 2020 - många evenemang blir det
Stötta svenska bryggerier - kampanjen startar nu!