Principen ”lite av allt” botar hållbarhetsångest och smakar gott i en primörsallad!

20 maj, 2018
Hållbar matig sallad med primörer

I den tid vi lever i är frågan om hållbarhet högt upp på mångas agenda. Och eftersom vi bara har ett jordklot, som vi dessutom har kört rätt så hårt med, är det absolut på sin plats att vi alla börjar fundera på vad vi kan göra för att vända skutan. Vi har många problem…

Läs mer

Fotbolls-VM på middagsbordet – sommarens roligaste utmaning i köket

13 maj, 2018
Planering fotbolls-VM

Yihaa! Nu börjar uppladdningen inför fotbolls-VM och ni kan ge er den på att jag verkligen går all in för att vara i toppform vid avspark den 14 juni! Men innan ni får kaffet i vrångstrupen: nej det är inte så att förbundskapten Janne Andersson drabbats av grov sinnesförvirring och gett en något bedagad spelare,…

Läs mer

Fäviken – svensk mat i världsklass

9 maj, 2018
Kalvdans i mjölkmaräng smaksatt med älgört.

De flesta som är riktigt matintresserade har hört talas om stjärnkrogen, Fäviken. En mytomspunnen restaurang som ligger mitt i det vackra jämtländska landskapet en halvtimma från Åre. Det är mycket som är lite mystiskt med Fäviken. Trots sitt geografiska läge, är restaurangens 20 platser fullbokade jämt och ständigt. Att få en plats är lite som…

Läs mer

Sluta äta importerat kött – för antibiotikans skull

3 maj, 2018
Sverige är det land i EU som ger minsta antibiotika till sina lantbruksdjur. Genom att medvetet välja svenskt kött och mejerivaror bidrar man inte till den ökade spridningen av antibiotikaresistens.

För det första, tack för ert engagemang på mitt förra inlägg om vikten av att fråga om matens ursprung på restaurang!  När det gäller råvarans ursprung är den vanligaste frågan jag får: Varför är det viktigt? Det stavas antibiotikaresistens och det tänkte jag utveckla. Antibiotikaresistens Som många av er säkert redan vet, är ökad antibiotikaresistens ett…

Läs mer

Burgarbuffé när födelsedagsbarnet själv får välja – tre recept som är bra både för smaken och plånboken

29 april, 2018
Burgarbuffe

Den här veckan har vi haft födelsedagsfirande hemma oss. Och visst är det nåt särskilt med just födelsedagar som gör att man går igång lite extra på det här med att skapa traditioner och sedan hålla fast vid dem? Hemma hos är det två födelsedagstraditioner som jag vägrar ruckar på. 1, Födelsedagsbarnet väcks med skönsång…

Läs mer

Var kommer maten ifrån?

24 april, 2018

Jag kliver in i värmen och välkomnas av en artig hovmästare som följer mitt sällskap till bords. Snabbt får vi in varsin öl på bordet och börjar skumma av menyn medan diverse vardagliga samtalsämnen betas av. Stämningen är på topp, att äta ute mitt i veckan sätter lite guldkant på tillvaron. Jag är sugen på…

Läs mer

Söndagsgrill och veckomeny

22 april, 2018
Kategori:
veckomeny

Hemma hos oss ägnas söndagen oftast åt ganska mycket matrelaterade aktiviteter. Jag brukar passa på att storhandla, skriva veckomeny och även laga en massa mat, då jag helst vill att åtminstone måndagens middag är klar redan på söndagen. Den här söndagen blev dock lite annorlunda eftersom jag spenderat helgen på västkusten med mina tjejkompisar, och…

Läs mer