Mitt konsumtionsfria år – hur har det gått?

13 december, 2018
Kategori:
Ett annat av mina brott. En svart thermojacka.

Ett av mina syndiga köp 2018, en svart thermojacka (man ser ju att jag gillar den, ett bra köp ändå, trots att det var syndigt), här med min man Jonas. Har du någon gång köpt en pryl eller ett plagg som du sedan inte fått användning för? Eller bara köpt något för att det var…

Läs mer

Låt våra barn få lära sig var maten kommer ifrån!

8 december, 2018
Kategori:
Bonden i skolan lär barn var maten kommer ifrån.

I takt med att avståndet mellan stad och land ökar, minskar kunskapen om hur vårt svenska jord- och skogsbruk fungerar. Det som förr var allmän kunskap, som tex att potatis växer i jorden och att mjölk kommer från kossan är faktiskt inte längre en självklarhet. Men min dröm är att alla ska veta! Och vi…

Läs mer

Saffransdoftande flatbread till adventsmyset- får till och med den mest ovillige julfiraren i stämning

2 december, 2018
saffransdoftande flatbread

Det är bara att erkänna. Jag är inte den julälskaren ni säkert trodde jag var. Men servera mig ett saffransdoftande flatbread med smarrig topping så ska ni minsann få se på tindrande ögon i adventstid! Det där som andra upplever när de hör julmusik, tittar in i julpyntade skyltfönster eller när deras näsor kittlas av…

Läs mer

Bakad potatis av svenska potäter- bättre för både plånbok och klimat!

25 november, 2018
Bakad potatis

En gång var jag en fattig student. En sån där snål en som inte tog lån utan gnetade på med extra jobb. Det var en fantastisk tid. Trots att pengarna inte räckte till pålägg den där sista veckan i månaden. Flera av de rätter som på den tiden mättade magen för lite pengar lever fortfarande…

Läs mer

Stjäl en högtid- Thanksgivingmiddag på svenska råvaror

18 november, 2018
Thanksgiving middag på svenska

Jul, påsk och midsommar i all sin ära. Men en stulen högtid är väl ändå lite mer spännande? Och om några dagar firas en riktigt trevlig högtid i USA som jag tycker passar väldigt bra att sno. Nämligen Thanksgiving Day! Här tipsar jag om en perfekt Thanksgivingmiddag på svenska råvaror. Thanksgiving Day är en av…

Läs mer

Så kan du motverka antibiotikaresistens!

14 november, 2018
Antibiotikaresistens: Svenska djuruppfödare använder minst antibiotika i EU.

Mellan den 12 och 18 november är det internationella antibiotikaveckan som har utlysts av Världshälsoorganisationen, WHO. Varför då? Kanske ni tänker. Jo, för att framtiden för antibiotika är ytterst osäker. De flesta har säkert hört ordet antibiotikaresistens, men kanske har svårt att greppa vad det egentligen betyder. Antibiotikaresistens betyder att bakterierna utvecklar motståndskraft mot antibiotika….

Läs mer

Lergryta en favorit i köket

10 november, 2018
lergryta

Det är bara att erkänna att när det kommer till köksutrustning är jag hopplöst omodern. Så även om det finns massor av moderna maskiner och grunkor som både kan spara tid och minimera risken för matlagningskatastrofer, typ tryckkokare och sousvide-maskiner, så är det ändå inget som överträffar min älskade lergryta! Min lergryta, som är en…

Läs mer

Ny rapport: Sveriges bönder är bäst på miljö och klimat!

1 november, 2018
Sveriges bönder är bäst på mat och miljö

Mat och miljö, hur hänger det ihop? Precis som allt vi konsumerar, har maten vi äter en miljöpåverkan. Men om man väljer mat från Sveriges bönder kan man vara säker på att man gör både klimat och miljö en tjänst! I dag publicerade Naturvårdsverket en ny rapport, som man kan läsa här. Den visar att…

Läs mer

Äter du hållbar fisk?

31 oktober, 2018
Kategori:
Fiskuppfödning hos Gårdsfisk

Fisk producerat på ett hållbart vis? Finns det egentligen, den frågan har man ju ställt sig i fiskdisken ett par gånger. Svaret är lyckligtvis JA. Och häromdagen hade jag förmånen att få besöka gänget på Gårdsfisk som lyckats skapa ett koncept som ger oss svenska konsumenter just hållbar fisk! View this post on Instagram Från…

Läs mer

Matlagning som vapen mot dotterns ätstörning

26 oktober, 2018
Kategori:
Matlagning som vapen mot ätstörning

Det här inlägget är inget vanligt inlägg från mig. Det här är en text till alla er som just nu kämpar med ert livs största och viktigaste utmaning i köket- den som varje mamma och pappa till ett barn med ätstörning måste igenom. Och den vänder sig också till er som står vid sidan om….

Läs mer