Ursprungsmärkning på restaurang – varför är det så svårt?

19 september, 2018
Det behöver inte vara svårare än såhär att kommunicera råvarans ursprung på restaurang. Menyerna kan hållas oförändrade och råvarornas ursprung kommuniceras på en tavla varje dag. Enkelt för personal i både matsal och kök och bra för gästerna!

Åtta av tio vill ha ursprungsmärkning av kött på restaurang. Det visar en ny undersökning som Sveriges konsumenter har gjort. Det finns sedan tidigare en branschöverenskommelse om en frivillig ursprungsmärkning men ännu är det få restauranger som tillämpar den. Detta är även anledningen till att den rödgröna regeringen gett Livsmedelsverket och Konsumentverket uppdraget att utreda…

Läs mer

Soppa i lunchlådan – gott, billigt och lätt att göra på enbart svenska råvaror

19 september, 2018
Soppa med bröd

Nu är det slut på sommarlättja och lata luncher i skuggan. Istället är det jobb och matlåda som gäller för många av oss. I vårt kylskåp försvinner de flesta resterna på ett rent magiskt vis innan de hinner landa i en lunchlåda till mig.  Men jag har en superbra strategi för att slippa gå hungrig…

Läs mer

Så lätt att köpa svensk mat- fyra tips om hur du handlar direkt från producenten

9 september, 2018

Skördetid! För alla oss som väljer att köpa svensk mat i säsong är denna tid på året inget annat än ett himmelrike! De mörka kvällarna i februari när vi håglöst grävde i grönsaksdisken för att hitta något med svenskmärkning på känns nu som miljoner mil bort. Och istället kan vi utan begränsningar frossa av allt…

Läs mer

Hallongrottor på färska hallon – bärälskarens kakfavorit

2 september, 2018

Det är nåt med mig och bär. Under sommaren är det helt omöjligt för mig att hålla fingrarna i styr när jag ser alla läckra bär. Tänk er en ettrig ekorre som hamstrar inför vintern, så är ni rätt nära. Och jag tackar min lyckliga stjärna för att jag bor just i Sverige där vi…

Läs mer

Mer svensk mat i offentliga kök!

24 augusti, 2018

I mitt tycke är det helt orimligt att skattepengar spenderas på mat som är olaglig att producera i Sverige. De nationella lagkrav som Sveriges bönder lyder under, innebär en högre produktionskostnad än i många andra länder. Då känns det i allra högsta grad rimligt att staten stöttar den typen av produktion i sina inköp. Men…

Läs mer

Broccoli-bonanza : 10 kg till frysen och recept på rätter av både bukett, blad och stam

21 augusti, 2018
Mumsig mat av broccolins alla delar!

Tänk er att ni har en ledig lördag framför er och lyxen att spendera den med en fantastisk vän, vad skulle ni göra då? Om jag får bestämma förvandlas dagen till en broccoli-bonanza! Och det var precis vad som hände i lördags. Ni vet hur det är med vardagen som tickar igång efter semestern. Trots…

Läs mer

8 restauranger som väljer svenska råvaror

14 augusti, 2018

Sveriges bönder har haft en riktigt tuff sommar medan vi andra lapat sol på stranden. Nu är det viktigare än någonsin att köpa svenskt och stötta våra bönder, vilket de flesta redan gör i butik, men på restaurang ser det annorlunda ut. Det mesta av köttet som serveras på krogen är nämligen importerat och därför…

Läs mer