Odlingskalender – februari

27 februari, 2014
Kan bara konstatera att jag ligger efter med mina sådder – big time! Samtidigt vet jag att man behöver inte skynda på med sina sådder, alldeles för många sådder blir sådda för tidigt. Men någon måtta med väntan kan det väl ändå vara. Här har både jobb och influensa satt käppar i hjulet, ja ibland hinner man inte med verkligheten. 😉
Chili
Vissa chili ska man så tidigt, till och med så tidigt som december! I år har jag sått de allra flesta chilisarna tidigt i februari, normalt annars redan i januari. Två har fått komma i jorden den senaste veckan. Förhoppningsvis hinner de sätta frukt ändå. 
Paprika
I februari sår jag paprika för att sedan plantera ut dem i Glädjehuset (växthus). Ska pröva ha några på friland i år i skyddat läge… Gärna undervärme till sådderna då de gror över 20°C.
Kapkrusbär
Jag tror att det rekommenderas att så dessa samtidigt som tomater men jag brukar faktiskt så dem i februari med gott resultat. Tomater sår jag mars allt som oftast med vissa undantag. I år blir det tre sorter, frön från köpebär från fruktdisken, Golden Berry och Schönbrunner Gold.
Kronärtskocka
Så egentligen redan i januari eftersom den har lång utvecklingstid men det hinns nog med även i februari. Två sorter, Imperial Star och Violet de Provence blev det i år. Har tidigare haft Green Globe så det blir spännande med Imperial Star. 
Purjolök
Sår i februari-april inomhus eller i varm drivbänk, 20-25°C. I år blir det inomhus eftersom det inte finns någon varmbänk färdig. Det funkar det med. 
I år har ju även planen att få in blommor i köksträdgården eller sudda ut gränserna mellan trädgård och köksträdgård. Det betyder att det är inte bara grönsakers såtid jag behöver hålla koll på utan även blommors. Som ni säkert gissar så har jag fullt upp med mina utmaningar. Här är blommorna som är sådda i februari:
  • Penseer 
  • Petunia
  • Blomstertobak
  • Verbena (utomhussådd)
  • Daggkåpa (utomhussådd)
Har sått allt inomhus, i brätten, krukor eller tråg. Optimalt vore ju en vinterträdgård eller ett sårum men jag har mina sådder i köket och hallen. Det går det med! Ja, man får inte ha en variant av OCD och renlighet med sådder överallt för då har man det jobbigt. Varmbänk är bra komplement men det har jag inte hunnit med än. Snart så…

Vad sår du i februari?
Nässlornas återkomst!
Mänsklig mångfald, Ja tack!