Växthus-hönshus-combo!

27 december, 2017


Vi fortsätter med en resa bakåt i tiden och året är 2012 då vi byggde vårt första Glädjehus! Det är roligt att se tillbaka på vad vi gjorde, hur vi gjorde och här kommer gamla inlägg med mina kommentarer. 


19 maj 2012

Jag vet att det finns många som är undrande över mitt nya projekt; växthus-hönshus-combo! Kanske till och med skeptiska så jag försöker mig på en förklaring igen… På vintern ska hönsen bo i växthuset = hönshus. Jag ska fylla hönshuset med kutterspån ca 50 – 60 cm tjockt. Hönsen gödslar med sin avföring och jag kastar även matrester till dem. En gång i veckan eller varann vecka så vänder man alltihopa, alltså all kutterspån, hönsbajs, hönsurin och matrester som hönsen har ratat. Dessutom vattnar man i samma veva så att komposteringen kommer i gång och fortsätter att kompostera.

Detta gör man hela vintern och det resulterar i sin tur värme till hönsen. Om det blir vargavinter får jag sätta in några värmelampor så att hönsen får lite värme + att vattnet inte fryser för dem. Jag kommer att säkra för rovdjur så gott jag kan, kompostgaller runt hela hönshuset och elstängsel torde hålla ovälkomna besökare borta. Iof kan man aldrig vara säker, det har ju hänt olyckor varje år som vi har det nu…

Vi har haft olyckor med rovdjur i Glädjehuset och varje gång är en stor förlust och sorg. Dock uppfattar jag inte att vi har fler olyckor med Glädjehuset än vi hade med vanliga hönshuset. Dessutom är det inte varje år som vi har en olycka förknippat med Glädjehuset utan det är i perioder under vissa säsonger. Senaste olyckan var faktiskt med min fina löpankor som började växa till sig och det är väl två år sedan. 

På senvåren får hönsen flytta ut till rastgårdar eller hönsgårdar som vi säger. Vi brukar ju tillåta hönsen springa fritt ända fram till att jag börjar så i jorden. Då blir de instängda i gårdarna för de förstör med sitt krafsande och sprättande samt äter upp allt som de kommer åt. Men det är stora och rymliga gårdar så typ fritt gående ändå…

Inne hönshuset som då förvandlas till ett växthus finns nu en härlig kompost att odla i. Man behöver troligtvis låta det ”bränna” några dagar innan man börjar plantera ut tomater och annat gott. I detta stadie är vi nu, skillnaden är att vi förflyttar ”komposten” från ordinarie hönshus till växthuset. Nästa år är allt i samma! KRETSLOPP!

Det var många som var nyfiket frågande men det fanns även flertalet som ifrågasatte hela projektet på ett ganska vasst sätt. ”Det-ska-vara-ett-riktigt-hönshus-till-höns-annars-är-man-en-idiot! Utveckling är skrämmande tänker jag… och kan plocka fram dåligt hos våra medmänniskor. Det kan också hända att det blir superbra och andra medmänniskor blir inspirerade! 


Japp, många lass med hönsskitskompost blev det till att köra med skottkärran. Först mocka ut hönshuset och sen flytta skiten till växthuset! Och hör och häpna, det räckte inte på långa vägar. Endast en långsida blev fylld med hönsskiten… jag får nog gå till bonden och knacka på och fråga om några lass hästskit till andra långsidan! Inte trodde jag att jag skulle få ont om hönsskit… förr om åren har vi undrat vad vi ska göra med allt…? Ja, nästa år blir det ett minne blott då hela växthuset-hönshuset är fyllt med härlig kompost! By the way, jag måste hitta på ett bättre namn för ”huset”. Några förslag?

Nu har jag samlat ihop allt hönsskitskompost i växthuset och fyllt på med lite gräsklipp. Gårdagens gräsmatteklippning fick fylla på så att processen kommer igång. Nu har jag vattnat och vänt alltihopa två gånger så jag hoppas verkligen att det börjar brinna snart. Det tar sin tid att pyssla om en hönsskitskompost… Jag längtar efter att sätta ner tomaterna i detta när det har brunnit klart! Och sen äta av alla dessa tomater….! Men det är en bit kvar. 

Ha go fortsättning på helgen kära vänner!
Ps. Nytt namn på växthuset-hönshuset-combon? ds.


Här börjar dialogen om namnet till Glädjehuset! I kommentarsfältet på huvudbloggen hittar jag många kommentarer och förslag på namn. Många engagerar sig och många hejarop hojtas. 

Ett hus som skänker glädje och fyllt med en massa donnor…. Glädjehuset, blir mitt förslag! Anna H.

Det finns många förslag och jag fastnade för Annas förslag, Anna har varit med mig på min bloggresa lång tid och jag med hennes. Det är roligt att börja tänka till vad som har hänt under årens gång med olika bloggvänner. Anna har jag träffat i verkligheten och hon har utbildat sig till trädgårdsmästare sedan vi första gången började ha kontakt.  


Allt gott! // Johnna – Bondjäntan


Det är planterat i Glädjehuset!
Nu är jag på gång med Månadens tomatvän!