Godaste saffranscheese cake till jul

20 december, 2020
Kategori:

Jag har gjort mig godaste cheese caken med saffran i fyllningen och med pepparkaksbotten. Jag valde en mindre springform för att skapa mig en mindre men lite högre kaka och det gick alldeles utmärkt. På första försöket blev den supergod och jag kommer göra den fler gånger!

Det är en kaka som passar sig bra som en eftermiddagsfika eller som dessert efter en mastig måltid. Perfekt som adeventsfika eller endel av julbordet och smakar bäst nedkyld.

Pajskal:

150 g pepparkakor
50 g smör

Fyllning:

200 gram färskost/philadelphiaost
4 dl cream fraiche
3 ägg
1 dl strösocker/1 dl Lättströ
0,5 gram saffran (en påse)
1 msk citronsaft

Sätt på ugnen 180° grader

  1. Krossa pepparkakorna för hand, i mortel eller kanske i en mixer. Så smuligt som möjligt, det blir lättare att blanda ihop smulorna tillsammans med smöret.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda kaksmulor och smör och lägg i på botten i en form.
  4. Tryck smulorna till en platt botten i formen.
  5. Grädda i 10 minuter 180°grader och ta ut den sen.

Nästa steg:

  1. Blanda ihop fyllningen, använd gärna en handvisp
  2. Börja med att blanda socker och saffran för att få fram smaken på saffranet. Du kan byta ut strösocker mot Lättströ om du önskar minska på kalorier eller undvika socker.
  3. Blanda resten och rör om ordentligt så att det blandar sig
  4. Häll smeten i formen och ställ den i ugnen
  5. Grädda kakan i 45 minuter och ta ut den för att svalna.

Pimpa kakan som du önskar! Jag valde vispad grädde och hallon.

Låt det smaka!

Sticky ribs - godaste revbenspjällen
Månadens tomatvän: Maggan Ek och Peter Bengtsson