Surkålsresultat och mjölksyreplaner!

12 februari, 2012
Kategori:

Bror min var här i helgen eftersom vi hade en massa kalasande för våra barn som fyllde år i veckan. Kunde inte låta bli utan var mer eller mindre tvungen att visa lillebror mina nya påhitt, surkålen och kefiren! 😉 Roligt för han gick i gång på det! Vi hämtade upp båda burkarna, två olika varianter av mjölksyrning från matkällaren som öppnades och i mitt fall med stor förväntan.
Den ena, utan vassla och salt utan jod, nr 2 i omgången hade en mild sur smak. Nr 1, med vassla och salt med jod var ganska mycket fränare i smaken än nr 2 och blev min favorit. Jo men visst gick även nr 2 ner men fastnade för den första. Surkålen serverades även till lunchen men jag tror att inte alla uppskattade det… även om flertalet gjorde det. Födelsedagsbarnen hoppade över mammas projekt?
Lillebror fick med sig lite surkål att smaska på hemma, han fick även med sig färska ägg och fryst äppelmust att brygga cider på. Jag måste verkligen lära mig det där med ciderbryggning… inte bara för dricka utan även för att göra äppelcidervinäger!
Tillbaka till surkålen, tänk att det är så lätt att byta spår! Nu är frågan, kan jag lägga över surkålen i mindre burkar för förvaring och behöver jag fylla på med vätska då? Någon som vet?! Två stora burkar i kylen är inte helt praktiskt, både för att de skymmer men också kanske för att man öppnar dem var dag…
Vad tror ni om att man tar vätskan från surkålen som jag har gjort till ny startkultur till ny surkål? Måste prövas för att se och smaka resultat. Jag har också läst att mitt andra påhitt Kefirdrycken ska fungera till mjölksyrejäsning… det måste också provas. Jag vill verkligen få ut det bästa möjliga med denna metod och kunna använda mig det i sommar/höst till mina grönsaker.
Två länkar att lägga på minnet inför höstskördar;
Mjölksyrejästa chilisar
Mjölksyrejästa tomater
Flera sådder 12/2
På blomfronten...