बथुआ – dagens ört!

26 juni, 2012
Kategori:

Jag har rensat lite i mina fjärilsrabatter som inte tar sig riktig som jag vill. Olika faktorer som kall vår, plantdöd och frigående höns har gjort att rabatterna inte alls är prunkiga och fina som jag hade hoppats. Anyway, det som växer gott: är Svinmållan! Ser ut som den är ditsådd…


Svinmålla är en ört, som hos oss betraktas nog i stor utsträckning som ogräs. Ja, så även hemma hos mig i fjärilsrabatten. MEN jag har tagit tillvara på det mesta… Hönsen har fått två mjölkbackar med svinmålla och gårdagens middag bestod till stor del av Svinmålla! Kycklingwok med mangold och svinmålla, spetsad med vitlök.

बथुआ  Bathuwa kallas den visst på ”engelska” med sitt hindi-namn. Det ska vara så att att man använder sig av Svinmålla i stor utsträckning som gröda i Indien.  Att den är lika bra som spenat i matlagning… om inte bättre?! Någon som kan mer?


Jag har tidigare år torkat Svinmålla tillsammans med nässlor till vinterns mörka och kalla dagar. Ett himla bra gröntillskott till hönsen och de verkar uppskatta dessa prasslande torra kvistar. Har även blötlagt och blandat med havregryn och majs, som godis för hönsen! 

🙂Jag känner att jag verkligen borde bli bättre på att ta hand om vad naturen ger. Vilket slöseri på jordens resurser att bara låta bli… Gå ut och plocka istället för att handla grönt i affären!

Kycklingsemester!
Äggmuffins