Äggmuffins

24 juni, 2012
Jag har gott om ägg just nu. Eller jag har haft gott om ägg i två månaders tid och då menar jag gott om ägg! Och även om vi äter mycket ägg i olika former; kokta, stekta och i andra sammanhang så som omeletter, pajer, pannkakor, såser baserade på ägg – så tröttnar man lätt… ”man” kan inte äta hur mycket ägg som helst och vi har många ägg kvar. 

Så jag har letat efter recept som hjälper mig att göra något annat med alla mina ägg. Och dagarna innan midsommar fick jag ett tips om äggmuffins från en arbetskamrat som äter LCHF. Hemma googlade jag och jajamensan, visst fanns det äggmuffins. Man kan säga att de är som små omeletter eller så ser man dem som äggmuffins! 😉 Och inte behöver man vara en LCHF-are för att äta dem…

Så maken fick i uppdrag att köpa en muffinplåt så att det blev lätt att göra äggmuffinsarna. Vi har faktiskt inte haft en sådan tidigare, har inte riktig haft behovet men nu kändes det som rätt tillbehör. Och så på midsommarafton jag till handling och tänkte att de skulle kunna vara ett bra tillbehör till sillunchen. Följande recept följdes:
12 ägg
2 dl riven västerbottenost
1 dl vispgrädde
salt och peppar
+ en fyllning

Jag vispade ihop ägg och grädde, rev osten och rörde ihop allt tillsammans med salt och peppar. Smörade formarna, fyllde dem med smeten. Till ”fyllning” tog jag hackade oliver och färsk rosmarin. Ungefär en tesked fyllning i varje muffins innan de stektes i ugnen i 20 minuter i 175 grader (varmluft).

Och även om de påminner om omelett så är det ändå något annat… och så goda! De blev en hit till sillunchen. Så dessa gjordes om i går eftermiddag med soltorkade tomater och rosmarin! Och mums filibaba, de passar som tillbehör, de passar som mellanmål eller vad man nu vill… de är så goda och innehåller många ägg!

Rekommenderas varmt!बथुआ - dagens ört!
Ta vara på naturens resurser...