Är shopping en livsstil?

22 november, 2011
Kategori:

Har länge tänkt mycket på det där med ”shopping”… och så läste jag hos Det Goda Livet om Toves bra tankar om shopping och i helgen hörde jag Camilla Läckberg på tv shoppa i New York… och jag kan inte längre hålla mig! Har skrivit om detta förr men men…

Först och främst, jag ”är för en hållbar och kvalitativ konsumtion, det vill säga att jag inte är emot all konsumtion utan snarare har en återhållsam tanke och handling vad gäller att konsumera.” Jag menar att jag kan unna mig saker, kläder, möbler med mera. Ibland kan jag hör och häpna, till och med impulshandla (!) ett par strumpor 🙂 eller choklad när jag är sugen. Men för det mesta tänker jag igenom om vi/jag behöver det eller om vi kan klara oss utan, hur och var det är tillverkat, om man kan köpa det begagnat.

Jag lever kanske något spartanskt och inte i överflöd av saker och ting. Något spartanskt är kanske inte korrekt beskrivet men jag vet inte hur jag ska beskriva vår livsstil. Vi har inte platt-tv i varje rum, vi inte allt det där som ”man ska ha” i hemmet på det traditionella sättet. Och andra sidan lever vi nog inte ett traditionellt liv 2011 i Sverige utan vi har gått vår egen väg. Allt är inte perfekt men vi väljer ändå det liv. Har fortfarande flera måsten som jag skulle vilja bli av med med det får bli ett annat inlägg.

Har ofta på tv:en eller radion i köket under helgmornar när jag grejar i köket. I helgen stod tv:en på och mediapersonligheten Camilla Läckberg visade sitt New York. Det mesta i reportaget handlade om shopping och var man kunde hitta de bästa fynden. Hon deklarerade att hon kunde det här med shopping. Det var hennes grej och hon var bra på det! Hm…

Är det något att sträva efter? Att vara bra på shopping? Och vad är man egentligen bra på när man är bra på shopping? Jag är förvirrad. Nu är hon inte ensam om att vara bra på shopping. Jag hör på jobbet, på bussen ja, i stort sett överallt är shopping något positivt och ju mer man får för sina pengar desto bättre. Den som har flest grejer när man dör har vunnit!

Att vilja ha kvalitet istället för kvantitet kan ju inte vara fel? I min värld vinner kvalitet, både i matväg och i prylar. Jag kan tänka mig att köpa ett par kängor, helt splitternya (!) som håller i flera år och tar hand om mina fötter. Med minimal skada på miljön. Att ta ställning för det man köper, att välja aktivt vad man köper och inte bara handla för handlandet skull.

Låt mig höra, hur tänker du?

ps. har svårt att låta bli litteratur…
kan ha många ursäkter för att köpa vissa böcker ds.

Helgmys
"Bloggar vi gillar"