Aubergin

28 januari, 2012
Kategori:


Idag blir det sådda av tre sorters Aubergin, fröna är köpta från Impecta och bilderna lånade även från dem. Förra året sådde jag några få frön av två sorter och hade bra resultat. Trodde inte att de skulle ge frukt men jo sörrni, man kanske har gröna fingrar?!

Först ut är Black Beauty som är kulturarv från 1902. Sorten fungerar både i växthus och i varma lägen. Jag hade min i hink och den stod i tomathuset tillsammans med tomaterna. Gav några frukter. Udumaplet kommer från Tamil-området i Indien. Får 6-7 cm långa, vita till gula frukter med lavendelfärgade strimmor. God smak. Dekorativ och god, både färsk och tillagad. Varmt växtläge. Växer bra även i krukor. Denna är en nyhet för mig och jag hoppas mycket på den.
Den gröna, Applegreen har mellanstora, äppelgröna frukter. Den är extra tidig och rikgivande, tolererar även något kallare växtplatser enligt fröfirman. Jag vet inte om den är extratidig -jag har inte så stor erfarenhet men jag håller med om att den ger frukt. Den kan även odlas i krukor inomhus, på balkonger och liknande. Jag hade mina två i en hink.


Vad ska jag göra med mina tusental aubergin då? Hahahaha det är nog ett önsketänkande 😉 att de skulle ge frukt som squash men man kan ju alltid hoppas. Jag ska självfallet äta färska i sallader, i mousaka och gratänger, grillade skivor med ost på och så vidare. Men jag ska ju försöka ta reda på lite till vintern också… inlagda auberginskivor, pickles, någon form av auberginketchup/sås, spännande att leta efter recept. Du kanske har någon favorit?

Jamie kokar ju lite som man kan inspireras av…

Jag ska nog göra en lista här till vänster med allt som är sevärt och ger inspiration inom odling och tillvaratagande. Hojta om du har några bra tips!

Må väl!

Hjälp önskas: Vad betyder såråden?
Planerar för mera grönt