B o v e t e g r ö t

26 december, 2009
Kategori:


Har precis kommit hem från Folkoperan och Pärlfiskarna av Georges Bizet. Även här genomsyrar miljöproblemen (min tolkning) då gamla saker och skräp var en stor del av scensmyckningen, översprayade med gråblå färg. Helt klart se och hörvärd föreställning.

Anyway, hemkommen har jag precis börjat koka bovetegröt alá Renée Voltaire. Fick boken i julklapp och blev så inspirerad av många fina och enkla recept. Mycket nytt för mig, som till exempel bovete. Har ätit det i en sallad på restaurang men aldrig använt det hemma. Nu blir det bovete för hela slanten 🙂

Rizentas hemsida kan man läsa följande: Bovetet kommer ursprungligen från Centralasien och Sibirien och är med sina trekantiga frön en väldigt speciell växt. Det var en av de första grödorna som odlades i USA – av holländska kolonister som sådde och skördade bovete längs Hudson River. Än idag är bovete ett baslivsmedel i Ryssland och delar av Centralasien.

Och på Voltaires sida står följande: Bovete är en glutenfri ört som är snäll för magen. Den innehåller en hög halt av proteinet lysin, en livsnödvändig aminosyra. Vissa kan reagera allergiskt mot det röda färgämnet i bovete och därför är det bra att skölja i hett vatten eller hälla bort det första kokvattnet innan tillagning.

När bovete är blött bildas ett slem som gör det till perfekt bindemedel i vegetariskabiffar eller lammfärsbiffar. De blir fluffiga, goda och nyttiga. Om du rostar bovetet i en kastrull innan tillagning får du ett torrare bovete.

Jag hoppas att det är gott. Det vore bra eftersom det är glutenfritt och jag är något känslig i magen. Vi får se, imorgon blir det bovetegröt och sommarens bär till frukost!

Någon som har erfarenheter av Bovete?

P r e s e n t p a p p e r
Rökt kalkon