Billigaste maten!

28 december, 2013
Kategori:
Nu måste jag skriva av mig innan jag spricker… eller ännu värre, blir riktigt otrevlig! Jag följer några grupper på Face Book som handlar om både matlagning och odling. Och de är verkligen toppen, inspirationen flödar! MEN problemet med FB är att man kan inte bara läsa det man gillar utan man får även annat… :-/  
Något som får mig att tugga fradga är detta tjat om BILLIGASTE MATEN! Varför måste maten vara sååååå billig? Är det alla prylar som man inte ännu har som ska köpas? Eller alla semesterresor som ska planeras? Eller? Jag vet, jag kanske hoppar på någons ömma tår nu men det är faktiskt så att vi lägger mindre och mindre pengar på mat men vi har mer pengar!
För 60 år sedan la man ca en tredjedel av lönen på mat och nu avsätter vi 12%, drygt en tredjedel av det vi handlade mat för förr. Vi gnäller över att ekologiska produkter är för dyra och väljer att handla mer för pengarna? Kvantitet är viktigare är kvalitet. 
För några veckor sen såg jag en kvinna på tv som hade gjort det till en sport att handla på extrapriser. Eller annan kvinna som fick berätta om hur hon letar efter gratisprodukter… som ett heltidsjobb. Affärer tävlar om billigaste matkassen. Kvantitet är viktigare är kvalitet. 
Förstår jag det rätt, att man är villig att se bortom sin hälsa och djurens hälsa så länge det är möjligt med billig mat? Jag har sagt det förr, det är ALLTID någon som betalar även om du inte gör det med pengarna i din plånbok. Frågan är om det är värt priset? 
Det kanske är bonde i ett annat land som betalar med sin hälsa för att du ska köpa billigaste bananen, chokladen eller kaffet. Kanske är det ett barn som har jobbat istället för att gå i skolan om du nu måste köpa det billigaste. Det är alltid någon betalar!
Kanske är det en gris som har levt sitt liv i en produktion som inte möjliggör till fri gång. Fri rörelse. Näe utan grisen sitter fast, äter där den står och skiter där den står. Ser inte dagsljus för än den ska till bilen på vägen till slakten. Allt för att du ska kunna köpa billigaste fläskfilén!
Är du säker på att kommande generation, kanske dina barnbarn inte betalar priset för att du väljer bort produkter som kräver mer tid och kostar mer att producera? Är det verkligen smart att välja bort KRAV-märkta, ekologiska och rättvise-märkta produkter för sin egen vinnings skull? Är det verkligen en vinst?
Förstå mig rätt, man kan spara pengar utan att vara dum-snål. Men det kräver lite planering och det tar lite tid. Och nej, jag vet att alla inte kan odla sin mat. Men många kan. Och fler borde. Men om vi bortser från det utan tänker att man måste handla all sin mat i affären så kan man fortfarande handla smart! 

Man kan handla efter säsong! Man behöver inte köpa jordgubbar i januari… Lyx som någon betalar för. Till exempel så kan man under sen höst och vinter halvåret köpa rotfrukter och kål och använda det som huvudgrönsaker istället för isbergssallad, gurka och tomater. Och glöm inte den föraktade potatisen! Den mättar otroligt bra för pengarna.

Man kan göra storkok och långkok. Om man vill äta kött kan man faktiskt köpa bra KRAV-märkt kött men billigare bitar från kon. Billigare kött från kon som har haft det bra kräver lite mer jobb men ack så gott det blir. Det vill säga framdelskött; högrev, bog, bringa, hals och lägg är ofta billigare än mittendelskött. Köttet är fett och smakrikt passar bra i långkok. Långkok och varför inte då storkok på samma gång? En het gulash som har puttrat länge är en riktig smaksensation!

Man kan också minska på köttet i sina kötträtter och fylla ut med linser och bönor. Och så kan man minska sin köttkonsumtion genom att byta ut kötträtter till lins och bönrätter! Bra vitaminrik mat och billigt!

Dessutom kan man göra matlådor och ta hand om rester! Som min paj, kylskåpsrens 😉 Kall kokt potatis från julmaten till botten istället för pajdeg, broccoli och ädelost är också rester. Och så himla god! Recept hittar du högst upp på höger sida under Bondjäntan Spisar.

Lite eftertanke skadar inte!

Så, nu mår jag lite bättre! 🙂

Bondjäntan spisar!
Glöggfest på italienska